Pilot og passager var chanceløse ved styrt ved Roskilde

Skrevet af admin

|

03/12/2013

Dagens topnyheder

En 74-årig pilot og hans 47-årige passager var chanceløse, da de 6. marts forulykkede i deres lille fly ved lufthavnen i Tune ved Roskilde.

Det fastslår Havarikommissionen i den endelige rapport om flystyrtet, der nu er blevet offentliggjort.

- Nedslagskræfterne kombineret med den tilstødende brand var af sådan en karakter, at overlevelse ikke var mulig, hedder det i rapporten.

Styrtet skete i forbindelse med en drejemanøvre, hvor det lille fly, som havde været på en opgave med at tælle fugle, stallede, hvilket vil sige, at vingernes opdrift forsvandt.

Da vingernes bæreevne forsvandt, gik det lille fly i spind og styrede mod jorden, hvor vingen var det første, som ramte. Flyets brændstof gik i brand ved kollisionen.

Drejemanøvren blev indledt, da piloten valgte at afbryde sin landing, fordi et andet fly befandt sig på landingsbanen.

Piloten havde fået tilladelse til at lande, selv om der befandt sig et andet fly på landingsbanen, hvilket ifølge rapporten er helt i overensstemmelse med reglerne.

Havarikommissionen vurderer, at træthed hos piloten kan have været årsagen til, at det gik så galt.

Ifølge rapporten havde flyet været i luften i seks timer og 43 minutter, inden ulykken indtraf.

- Havarikommissionen vil ikke udelukke, at træthed utilsigtet kan have fremhævet et ubevidst ønske hos piloten om at lande på hjemmebasen med en så afkortet flyvetid som mulig og derved have påvirket pilotens risikovurderinger og beslutningsprocesser i en negativ retning, lyder det i rapporten.

/ritzau/