Pind åbner for historisk krigsundersøgelse

Justitsminister Søren Pind (V) åbner nu for første gang siden regeringsskiftet for en granskning af de seneste årtiers danske krigsindsats.

Står det til ham, skal en eventuel ny undersøgelse dog have mindre juridisk karakter og større fokus på det historiske forløb, skriver Politiken langfredag.

- Det ville være rart, hvis man kunne finde en mindelighed omkring det her, som gjorde, at vi kunne få blotlagt, hvad der egentlig er sket, siden Danmark blev en krigsførende nation, og få taget de dele af det, som har en ubehagelig karakter af personforfølgelse og sådan noget, ud, siger Søren Pind.

Han henviser til, at den tidligere kommission i hans optik havde et element af "personforfølgelse", fordi den sigtede på flere borgerlige ministres ageren.

- Det var efter min opfattelse et prestigeprojekt, som havde til hensigt at ramme Anders Fogh Rasmussen, Per Stig Møller og Søren Gade og sådan nogle, siger Søren Pind.

Irakkommissionen, der blev nedsat af S-R-SF-regeringen i 2012, blev straks efter magtskiftet i 2015 lukket af den nytiltrådte venstreregering.

Oppositionen og Liberal Alliance har siden forgæves forsøgt at presse regeringen til enten at udvide og genstarte det skrinlagte kommissionsarbejde eller til at offentliggøre tusindvis af de indsamlede dokumenter.

Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, er umiddelbart positiv over for Pinds tanker.

- Jeg har et helt klart ønske om at få taget det blokpolitiske ud af det her. At prøve at sige, at det ikke er et spørgsmål om politisk drilleri, siger Mette Bock.

Ender det med en undersøgelse foretaget af historikere uden afhøringer af politiske nøglepersoner, får regeringen dog svært ved at finde et bredt flertal.

- Det er stadig helt centralt, om der er dokumenter, der er blevet skjult. En ny historiebog, som ikke rører ved de helt centrale elementer, bliver ikke med vores stemmer, siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip