Pind: EU-afstemning bliver først folkelig nu

Der var ikke tid til lange snakke om europæisk retspolitik, da tre medlemmer af regeringstoppen tirsdag morgen havde taget opstilling ved Nørreport Station i Københavns Centrum.

Ikke fordi ministrene ikke ville, men fordi de morgentravle københavnerne var væk, før de nåede at sige "retsforbehold".

Og noget tyder på, at regeringen og de øvrige fortalere for et ja har behov for at fange danskernes opmærksomhed frem mod afstemningen den 3. december.

I en ny måling fra Voxmeter er det således kun 27 procent, der svarer, at de vil stemme ja til den tid, mens 30 procent stemmer nej. Den største gruppe er dermed tvivlerne, der udgør 43 procent.

Men selvom der kun er en måned til afstemningen, så tager justitsminister Søren Pind situationen med ro.

- Den eneste rigtige kampagne, der har været ført indtil videre, er kampagnen rettet imod os, siger han til Ritzau, mens han tager en pause fra uddelingen af postkort med budskaberne "styrk Danmarks Politi" og "stem ja".

- Der har været en diskussion i de juridiske kredse, men rigtig folkelig har den ikke været indtil nu, men det bliver den, og sådan er det altid. Det bliver fortættet op til (afstemningsdagen, red.), tilføjer han.

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) er mødt op for at viderebringe budskabet om, at et nej kan betyde et farvel til politisamarbejdet Europol.

Den bekymring er imidlertid ikke voldsomt udbredt ifølge Voxmeters måling, hvor 47 svarer, at de tror Danmark vil kunne fortsætte i Europol efter et nej. Kun 14 procent indtager det modsatte standpunkt.

- Vi kommer til at gå ud af Europol, hvis det bliver overstatsligt. Det er der ingen tvivl om, erklærer Søren Pind og uddyber:

- Retsforbeholdet dikterer, at vi ikke må være med i noget overstatsligt på retsområdet, og det bliver Europol formodentlig næste år.

- Så kan det godt være, at man via en proces omkring en parallelaftale, som vil tage adskillige år, kan komme tilbage igen, men det er usikkert, vurderer han.

Trods modgang i målingerne tror han på, at regeringen og de øvrige ja-partierne kan nå at vende billedet.

- Jeg har tænkt mig at gøre alt, hvad jeg. Folketinget er lukket noget af perioden op til afstemningen, og det her er et afgørende spørgsmål ikke mindst for Justitsministeriet, som har ansvaret for politiet, så jeg kommer til at kaste mange kræfter ind i det her, varsler han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip