Pind: Politiet måtte skifte strategi om flygtninge

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg sendte natten til torsdag 10. september en ny instruks til politikredsene om at stoppe sagsbehandlingen og løslade flygtninge og migranter, som søndag 6. september begyndte at strømme over grænsen.

Det siger justitsminister Søren Pind (V) onsdag morgen i et åbent samråd i Folketingets retsudvalg og integrationsudvalg. Han skal sammen med integrationsminister Inger Støjberg (V) forklare, om politiet havde for få ressourcer til at klare flygtningestrømmen.

- Det er rigtigt, at ressourcemæssige hensyn i bred forstand har betydning for, at rigspolitiet valgte at ændre strategien. I den konkrete situation handlede det for politiets vedkommende om at prioritere orden og sikkerhed over en normal sagsbehandling, siger Søren Pind.

Politiet havde tre udfordringer, da de tilbageholdt flygtninge og migranter. Der kom tusinder. Kun få søgte asyl i Danmark, og de fleste ikke vil tale med politiet. Da tilstrømningen fortsatte, kunne politiet ikke fortsat sagsbehandle, påpeger Søren Pind.

Dansk politi valgte ikke at bruge stave og tåregas mod desperate flygtninge og migranter, så det ikke skabte panik som i andre EU-lande, men valgte en "dansk løsning", siger han.

- Det er efter min mening den rigtige balance mellem empati og magtudøvelse, siger Søren Pind.

Politiet kan kun tage udlændinges fingeraftryk til Europols Eurodac-register, hvis de søger asyl og så sendes videre til Center Sandholm. Ellers er det ulovligt i Danmark, forklarer Inger Støjberg.

- Vi har set et stort antal migranter, som ikke ønsker at blive i Danmark, men vil rejse videre til Sverige eller andre nordiske lande. For dem er situationen anderledes. De hører ikke til i vort asylsystem. Vi har ingen grænsekontrol til Tyskland, siger Inger Støjberg.

- Derfor kan vi heller ikke systematisk registrere alle, der rejser ind over grænsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip