Pind: Ubegribeligt at sanktioner ikke omfatter Janukovitj

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) fik torsdag morgen opbakning fra et bredt flertal i Folketinget til at kæmpe for sanktioner mod personer på begge sider i konflikten i Ukraine, der begår vold.

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten støtter overraskende sanktionerne, efter at ministeren på et møde i Europaudvalget efter deres opfattelse har gjort det klart, at det ikke kun er præsident Viktor Janukovitj, men også voldelige demonstranter, der rammes.

Sanktionerne går til gengæld ikke målrettet efter præsident Janukovitj selv, og det vækker stor harme hos Venstres udenrigsordfører Søren Pind:

- Det viser sig i dag, at sanktionerne ikke indebærer den hovedansvarlige, nemlig præsident Janukovitj. Det, synes vi, er rystende.

- Det er efter vores opfattelse en tom tilkendegivelse, som kun tjener det formål at ramme nogle, som i realiteten udfører beskeder, hvorimod man på usympatisk vis lader den øverste ansvarlige gå fri. Det vil Venstre ikke medvirke til, siger Søren Pind.

Han mener, at ansvaret bør placeres der, hvor det "retteligt hører hjemme nemlig til den, der bedriver og sørger for, at voldshandlingerne foregår":

- At fritage den øverste ansvarlige med udvidede magtbeføjelser i forhold til den ukrainske forfatning, som oven i købet nu, lader det til, har afskediget sin egen hærchef, fordi vedkommende ikke ville bruge vold mod demonstranter. Det er mig fuldstændigt ubegribeligt, siger Søren Pind.

Udenrigsminister Martin Lidegaard skal nu til Bruxelles for at diskutere sanktionerne ved et hasteindkaldt møde for EU's udenrigsministre. Han fastslår, at Venstre og Søren Pind går "helt enegang" med ønsket om at gå målrettet efter præsident Janukovitj.

- Der er ikke ét land i Europa og heller ikke USA, der på nuværende tidspunkt ønsker at gå ind i et sanktionsregime mod den præsident, som man forhandler med, siger Martin Lidegaard.

Han understreger, at hverken Søren Pind eller den danske regering på nuværende tidspunkt har sikre informationer om, at Janukovitj bærer et ansvar for voldshandlingerne.

- Vi går nu i gang med at undersøge, hvem der var involveret i optøjerne. Men vi vil stadig kunne forhandle med den ukrainske regering. Hvis man ikke ønsker at forhandle med nogen, så kommer der ikke nogen løsning i Ukraine.

- Det er USA og alle lande i EU enige om. Det samme er alle partier i Folketinget undtagen Venstre. Jeg vil kraftigt opfordre Venstre til at slutte sig til alle de øvrige partier i Folketinget, der støtter denne linje, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip