Piratforhandler i dansk kapringssag frikendt for pirateri

Den 51-årige somaliskfødte Ali Mohamed Ali forhandlede om en løsesum med rederiet Clipper, da pirater i 2008 kaprede det dansk-drevne skib CEC Future.

Men der var ikke tale om pirateri fra hans side, skriver netportalen ShippingWatch.

Juryen ved distriktsdomstolen Columbia District Court i Washington har onsdag frikendt Ali Mohammed Ali for pirateri.

Kun et par dage efter kapringen af CEC Future gik Ali om bord for at påtage sig rollen som forhandler, da piraterne skulle forhandle med rederiet om en løsesum. Han har selv forklaret, at det skete, fordi han var god til engelsk.

Ali Mohamed Ali, der risikerede en livstidsdom i anklagen om pirateri, er dog ikke en fri mand endnu. Der venter to nye anklager, som retten skal tage stilling til.

Det drejer sig om gidseltagning og sammensværgelse med henblik på gidseltagning. Retssagen har kørt over adskillige dage, og danskere, der var involveret i at løse sagen, har vidnet i retten i Washington.

Clippers daværende direktør Per Gullestrup er ikke overrasket over frifindelsen af pirat-forhandleren for pirateri.

- Jeg er ikke overrasket over piratfrifindelsen. Lad os se, hvad udfaldet bliver af de to andre anklager, de er væsentligt mere interessante efter min mening, siger Gullestrup til ShippingWatch.

Ali Mohamed Ali var ansat i en højere stilling i Somalilands undervisningsministerium, da han for godt to år siden blev lokket til USA med udsigten til at skulle tale på et universitet.

Men FBI tog imod ham i lufthavnen og anholdt ham. Siden har Ali siddet fængslet i USA.

CEC Future var kapret i 68 dage, inden skibet og dets 13 mand store besætning blev frigivet for en løsesum, der svarer til ni millioner danske kroner.

Forløbet af kapringen og den efterfølgende forhandling kom senere til at danne grundlag for den prisbelønnede danske spillefilm "Kapringen."

/ritzau/

 

Dagens Gossip