Pistorius er kendt skyldig i uagtsomt manddrab

Den sydafrikanske atletikstjerne Oscar Pistorius er fredag kendt skyldig i uagtsomt manddrab, efter at han tidligere var blevet frikendt for overlagt drab på sin kæreste, Reeva Steenkamp.

Den anklagede stod ubevægelig med hænderne foldede foran sig, da dommer Thokozile Masipa afsagde sin kendelse, der kan medføre fængsel i op til 15 år.

Statsanklagemyndigheden udtrykker "skuffelse" over kendelsen, og mange iagttagere venter, at sagen vil blive appelleret.

- Alle er blevet lidt overrasket, siger advokaten Audrey Berndt, der undrer sig over, at dommeren udtalte, at Pistorius ikke kunne vide, at fire skud gennem en dør ville være dræbende.

Men selv om dommeren beskrev Pistorius som et "meget ringe" vidne, der var svær at holde fast på kendsgerninger, så fandt hun ikke, at det var blevet bevist, at han er skyldig i overlagt drab.

- Der er bare ikke nok facts til at understøtte den slutning, sagde hun.

Dommeren vil udmåle straffen og afsige dommen inden for et par uger.

Den 27-årige Pistorius er samtidig frikendt for to mindre anklager, der ikke har relation til drabet på Steenkamp.

Det omfatter en anklage om ulovlig besiddelse af ammunition og en anklage om at have affyret en pistol gennem soltaget på en bil. Men han blev kendt skyldig i at have affyret en pistol under bordet i en restaurant i Johannesburg tæt pakket med mennesker.

Masipa sagde under domsafsigelsen, at Pistorius handlede urimeligt og uforsvarligt, da han affyrede fire skud fra en ni millimeter pistol gennem en badeværelsesdør i sin luksuslejlighed i Pretoria, hvorved Steenkamp blev dræbt næsten øjeblikkeligt.

- En person med almindelig sund sans ville have forudset, at uanset, hvem der var bag døren, kunne vedkommende blive dræbt af skud, og ville følgelig tage skridt for at dæmpe følgerne, sagde hun.

Sagen i Pretoria har strakt sig over 42 dage i retten med tårer, angst og bevægende vidneforklaringer om den tidligere sydafrikanske atletikstjerne.

Han var tiltalt for med fuldt overlæg at have skudt og dræbt sin kæreste, Reeva Steenkamp. Ifølge anklagemyndigheden skete det i et raserianfald.

Pistorius troede efter eget udsagn, at kæresten var en indbrudstyv, og han affyrede derfor fire dødbringende skud gennem døren til badeværelset.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip