Pistorius i retten for at få sin straf

Den sydafrikanske atletikstjerne Oscar Pistorius vender mandag tilbage til retssalen for at få sin dom, efter at han er blevet kendt skyldig i uagtsomt manddrab på sin kæreste.

Den 27-årige benamputerede tidligere folkehelt risikerer op til 15 års fængsel, men han kan også komme til at forlade retssalen som en fri mand. Den nedre straframme for uagtsomt drab er samfundstjeneste.

- I princippet kan han få alt mellem en advarsel og op til 15 års fængsel, siger en ekspert i sydafrikansk jura til BBC.

Nogle iagttagere tror på, at Pistorius vil komme til at slippe for fængsel. Avisen South Africa Times' forside citerede i weekenden flere eksperter for at sige. " Oscar kommer ikke til at havne i fængsel".

Det sidste retsmøde, hvor strafudmålingen fastsættes, begynder mandag, men den kan komme til at strække sig over flere dage.

Dommer Thokozile Masipa mener, at anklagemyndigheden ikke har været i stand til at bevise, at Pistorius havde til hensigt at dræbe, da han skød sin kæreste, Reeva Steenkamp, med fire skud gennem en badeværelsesdør natten til den 14. februar sidste år.

Pistorius har tilstået drabet på kæresten, men han har hele tiden hævdet, at han troede det var en indbrudstyv, som han skød gennem døren i selvforsvar.

Statsanklagemyndigheden udtrykte "skuffelse" over kendelsen, og mange iagttagere venter, at sagen vil blive appelleret.

- Alle er blevet lidt overrasket, sagde anklageren Audrey Berndt, der undrer sig over, at dommeren udtalte, at Pistorius ikke kunne vide, at fire skud gennem en dør ville være dræbende.

Dommeren sagde under domsafsigelsen, at Pistorius handlede urimeligt og uforsvarligt, da han affyrede fire skud fra en ni millimeter pistol gennem en badeværelsesdør i sin luksuslejlighed i Pretoria, hvorved Steenkamp blev dræbt næsten øjeblikkeligt.

- En person med almindelig sund sans ville have forudset, at uanset, hvem der var bag døren, kunne vedkommende blive dræbt af skud, og ville derfor tage skridt for at dæmpe følgerne, sagde hun.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip