Pokerspil om 280 russiske lastbiler

Indbyggerne i det urolige østlige Ukraine, hvor prorussiske oprørere og Ukraines hær i månedsvis har kæmpet mod hinanden, er de egentlige tabere i den strid, der onsdag aften fortsætter mellem myndighederne i grænseområdet mellem Ukraine og Rusland.

280 hvide russiske lastbiler, der fra Moskva er kørt mod Ukraine med nødhjælp til det østlige Ukraine, holder pause nogle hundrede kilometer fra grænsen, mens der bliver forhandlet frem og tilbage om, hvad der nu skal ske.

Ukraine har udtrykt frygt for, at der skjult i nødhjælpen er våben til de prorussiske oprørere.

Onsdag aften skriver det tyske nyhedsbureau dpa, at kæmpekonvojen måske kan passere igennem et oprørskontrolleret område nær byen Lugansk, hvor 200.000 civile i 11 dage har manglet vand og strøm.

Sviatoslav Tseholko, talsmand for Ukraines præsident, Petro Porosjenko, siger, at hjælpen kan gå igennem denne grænsepost, hvis den skannes af ukrainske toldere og repræsentanter fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE.

Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, har ellers tidligere sagt, at Ukraine kun vil acceptere udenlandsk humanitær hjælp via Røde Kors. Præsidentens talsmand siger imidlertid, at Rusland har afvist at lade nødhjælpen omlæsse og lade Røde Kors-folk dele den ud.

Det betyder, skriver det tyske nyhedsbureau, at Ukraines regering nu har trukket i land med sit krav om, at hjælpen fra Rusland skal gå igennem en grænsepost nær byen Kharkiv, efter at nødhjælpen på de mange lastbiler er overflyttet til køretøjer fra Internationalt Røde Kors.

Den østlige del af Kharkiv kontrolleres af regeringsstyrker.

Området ved Lugansk støder sammen med Rostov i Rusland, og her kontrolleres flere grænseovergange af prorussiske separatister.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip