Polak skal i fængsel for afpresning af Solrød-familie

Grov afpresning mod en familie og en entreprenør, vold, vidnetrusler, ulovlig våbenbesiddelse og dokumentfalsk har fredag kostet en 39-årig mand fra Polen et år og seks måneders fængsel ved Retten i Roskilde. Han er samtidig udvist fra Danmark.

Den polske håndværker erkendte at have haft en stor køkkenkniv med til et møde og at være i besiddelse af et falsk pas. Han modtog dommen på stedet, selvom hans forsvarer, Andro Vrlic, mente, at den var hård.

- Jeg mener, at straffen skal ligge på maksimum et år, så jeg er lidt overrasket. Men dommeren argumenterede for, at det var særlig groft, fordi familien måtte rejse ud af landet, siger Andro Vrlic til Ritzau, efter at dommen var faldet.

Sagen startede, da en familie fra Solrød Strand var utilfreds med det håndværksarbejde, som et entrepriseselskab havde lavet for dem.

Arbejdet gik i stå på grund af uenighed om kvaliteten, og en polsk håndværker, den 39-årige mand, tilbød at hjælpe med at få oplysninger om arbejdet fra entreprenøren.

I en uge i sommeren 2013 afpressede den 39-årige mand entreprenøren i telefonen eller over mail med trusler om vold, hærværk og frihedsberøvelse for at få udbetalt 100.000 kroner.

Den 39-årige rettede senere sin opmærksomhed mod den familie, som han ville hjælpe til at begynde med.

Omkring nytår sidste år skrev den 39-årige i breve og sms'er en række trusler til familien i Solrød. På ubehjælpeligt engelsk blev familie truet med ordene: "Hard core criminal. Don't try fuck!" og "Tink ebaut familie peace".

Familien skulle først betale 500.000 kroner, og senere steg prisen til en million kroner. Pengekravet blev fulgt op i en sms med, at familien skulle være klar til "Fuckin hard core stress". Familien valgte at forlade landet i en periode.

- Jeg er meget tilfreds med dommen, da retten har dømt i samtlige forhold, og vi mente, det mindst skulle give halvandet års fængsel, sagde senioranklager Thomas Brædder fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Den 39-årige mand blev anholdt i januar, hvor faren havde aftalt et møde ved Solrød Centret. Faren var lokkedue, og politiet lå på lur. På den polske håndværker fandt man en køkkenkniv med en klinge på 24,5 centimeter.

Da den 39-årige kom på politistationen, udgav han sig for at være en anden, ligesom han var i besiddelse af et falsk pas.

/ritzau/

 

Dagens Gossip