Polanski risikerer udlevering til USA

Den polske anklagemyndighed har bedt en domstol i Krakow om at tage stilling til, hvorvidt den polsk-franske filminstruktør Roman Polanski skal udleveres til USA, hvor han er anklaget for at have udnyttet en pige under den seksuelle lavalder seksuelt tilbage i 1977.

- Sagen er overgivet til domstolen, siger anklagemyndigheden i en erklæring.

Det er ifølge polsk lovgivning justitsministeren, som skal træffe den endelige beslutning i sagen.

USA har flere gang begæret Polanski udleveret.

Filminstruktøren erkendte i 1977, at han havde haft sex med en 13-årig. Han forlod USA, inden han blev anklaget i sagen.

Han blev i 2009 tilbageholdt i Zürich i Schweiz og sat i husarrest, Han blev frigivet igen i 2012, da de schweiziske myndigheder besluttede ikke at udlevere ham til USA.

Polanski, der i dag er 81 år, siger, at han tvivler på, at han vil blive udleveret. Mange polakker opfatter ham som en landets største kulturpersonligheder.

Den seneste begæring om at få udleveret Polanski er kommet fra de amerikanske myndigheder, efter at filminstruktøren rejste til Warszawa i oktober i forbindelse med åbningen af et jødisk museum i den polske hovedstad.

Polanski, der blev fransk statsborger i 1976, siger, at han vil lave en ny film i Polen til sommer om Frankrigs Dreyfus Affære, hvor en kaptajn i hæren i 1894 blev offer for et justitsmord i en sag, der er blevet et symbol på uretfærdighed og antisemitisme.

Instruktøren af verdensberømte film som "Pianisten", "Chinatown" og "Rosemary's Baby", blev anklaget for at have voldtaget Samantha Geimer, som dengang var 13 år.

Polanski, som dengang var 43 år, erklærede sig skyldig i at have haft sex med en mindreårig efter en prøveoptagelse i Los Angeles. Han flygtede fra landet kort efter.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip