Polen-ekspert om ny EU-chef: Han har politisk slagkraft

Den nye EU-præsident, den polske premierminister Donald Tusk, har i Polen vist sig som en slagkraftig regeringschef, der har været i stand til at gennemføre nødvendige reformer.

Det fortæller Svend Gottschalk Rasmussen, der er Polen-ekspert og lektor ved Syddansk Universitet, efter at EU's 28 stats- og regeringschefer lørdag er nået til enighed om at vælge den 57-årige Donald Tusk som ny formand for Det Europæiske Råd, populært kaldet EU's præsident.

-Han har vist sig som en pragmatisk politiker, der tænker på Polens økonomi, siger Svend Gottschalk Rasmussen.

- Han har blandt andet været i stand til at gennemføre en vanskelig pensionsreform, hvor man satte pensionsalderen op. Det var ikke lige populært alle vegne, men det var nødvendigt, fortsætter han.

Svend Gottschalk Rasmussen påpeger i den sammenhæng, at Donald Tusk som den første premierminister har været i stand til at fastholde magten ved at få genvalg. Det har man ikke set tidligere.

- Han bliver opfattet positivt i Polen, hvis vi ser bredt ud i befolkningen. Han har personligt ikke været indviklet i nogle skandaler, som har været alvorlige. Han har et image som et stabilt og positivt menneske. Han er et vindende væsen, siger han.

Det er første gang nogensinde, at et land fra Østeuropa har fået en toppost i EU-regi, og beslutningen betegner Svend Gottschalk Rasmussen som klog grundet den nuværende situation i det østlige Ukraine.

- Man kunne også have taget Sikorski (Polens udenrigsminister red.) som EU's udenrigschef, men det havde måske været for hårdt, fordi han har skabt en meget klar afstand til Rusland, siger han.

- Men her er Tusk mere kompromissøgende, selvom han dog går ind for, at man skal slå hårdt ind over for Rusland i Ukraine-spørgsmålet.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip