Polen: EU-ledere foretrækker Tusk som EU-præsident

Flere europæiske ledere forsøger med voksende styrke at overtale Polens borgerlige premierminister, Donald Tusk, til at sige ja til at overtage posten som EU's præsident.

Det siger en talskvinde for den polske regering efter meldinger om, at topjobbet efter alt at dømme vil gå til enten Helle Thorning-Schmidt (S) eller Tusk.

- Europæiske ledere forsøger i stigende grad at overtale Donald Tusk til at påtage sig posten som formand for Det Europæiske Råd, siger Malgorzata Kidawa-Blonska til Reuters.

- Premierministeren behandler dette forslag meget alvorligt, og analyserer dets konsekvenser for Polen, for landets sikkerhed - især set i lyset af krisen i Ukraine, siger talskvinden.

Tidligere torsdag sagde flere kilder, der er bekendt med udvælgelsesprocessen, at Tusk nu var klar favorit til posten, når EU-lederne lørdag mødes til topmøde.

Den britiske finansavis Financial Times skriver, at Thorning har det problem, at den italienske udenrigsminister Federica Mogherini står til at lande posten som EU's udenrigschef.

De østeuropæiske EU-lande blokerede for udnævnelsen af Mogherini ved EU-topmødet midt i juli, fordi de anser hende for at være for Rusland-venlig og uerfaren.

Derfor er der atter indkaldt til topmøde på lørdag, og med Tusk i spil som EU-præsident ventes de østeuropæiske EU-lande snarere at kunne acceptere Mogherini som ny udenrigschef.

Da hun ligesom Thorning er socialdemokrat, vurderes det som usandsynligt, at de begge får en af de tre topposter i unionen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip