Polens ambassadør: Tal pænt om mine landsmænd

Skrevet af admin

14/05/2014

Dagens topnyheder

Polakker snyder i skat, er uhæderlige, dovne, udfører social dumping og vil udnytte de danske velfærdsydelser.

Sådan lyder den negative fortælling ifølge den polske ambassadør i København, Rafal Wisniewski, og den fortælling har "på det seneste taget til i styrke".

Nu er det nødvendigt at sige fra, siger ambassadøren i et stort debatindlæg i Jyllands-Posten, hvor han peger på de mange fordele, som Danmark og Polen har af hinanden.

Situationen med den hårde tone kan samtidig gøre det svært at "dæmme op for fremkomsten af "fortalere" for bekæmpelsen af importen af dansk kød og smør", lyder advarslen fra ambassadøren.

Både i erhvervsorganisationen DI og Dansk Arbejdsgiverforening mener man, at tonen over for polakker er blevet for hård.

- Der har været tale om en overdreven og uværdig debat, som både har været ført i visse dele af fagbevægelsen og blandt nogle politikere. Tænk på, at det er vores naboer, som vi omtaler på denne måde, siger administrerende direktør i DA Jørn Neergaard Larsen.

I fagbevægelsen afviser både LO-formand Harald Børsting og 3F-formand Per Christensen, at man ikke taler pænt om de polske arbejdere.

Det samme gælder borgerlige politikere i forbindelse med debatten om børnechecken og velfærdsturisme, hvor både den konservative Brian Mikkelsen og Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, roser de polske arbejdere og afviser, at man har bidraget til en dårlig tone.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) mener heller ikke, at det står så grelt til med polakkers omdømme i Danmark.

- Jeg synes nu heller ikke, at det er det generelle billede af Polen i Danmark. Men det er en reminder om, hvordan den diskussion, vi har i Danmark i øjeblikket, kan blive opfattet udenfor, og gør det nødvendigt, at vi hele tiden tænker os godt om, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/