Polio-frygt i Pakistan: 200.000 børn skal vaccineres

26/06/2014 08:02

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Sundhedsmyndighederne i Pakistan slår nu alarm og vil vaccinere tusindvis af børn mod polio - også kaldet børnelammelse.

Næsten en halv million mennesker er sendt på flugt, efter at militærstyrker i midten af juni indledte en storstilet operation mod Taliban i Nordwaziristan, hvor det farlige virus er særligt udbredt. Myndighederne frygter, at den massive udvandring af civile vil sprede sygdommen rundt i landet.

Børn i stammeområderne er ikke blevet vaccineret mod polio, siden Taliban og lokale krigsherrer forbød sundhedsmyndighederne at give vaccinen i juni 2012.

Tusindvis af flygtninge er taget til byen Bannu tæt på Nordwaziristan, og her har sundhedsmyndighederne indledt en vaccinationskampagne.

- Vi vaccinerer både lokale og børn på flugt. Målet er at vaccinere flere end 200.000 børn, siger læge Akbar Jan fra sundhedsmyndighederne i Bannu.

- Flygtninge var en trussel mod værternes samfund. Nu har vi muligheden for at vaccinere både værtssamfundet og de fordrevne familier, tilføjer lægen.

Der er blevet opdaget mere end 50 tilfælde af polio i år i det uroplagede klanområde Nordwaziristan, der ligger tæt på grænsen til Afghanistan. I alt er der fundet 82 tilfælde i Pakistan ud af 103 på verdensplan i år.

Mens der i 2013 blev bekræftet enkelte poliotilfælde i Syrien, er virusset kun udbredt i Pakistan, Afghanistan og Nigeria. Flere forsøg på at bekæmpe sygdommen er blevet ødelagt af falske rygter om vaccinen.

For eksempel har Taliban forsøgt at overbevise befolkningen i Pakistan om, at poliovaccinen er en del af en amerikansk sammensværgelse om at invalidere børn, mindske antallet af muslimer, og at det gør børnene ufrugtbare.

Ofte er symptomerne på polio små som for eksempel ondt i halsen og lidt feber, men der er også en langt værre udgave, som kan føre til lammelser og i værste tilfælde død.

/ritzau/AFP