Polio-lignende virus rammer små børn i Danmark

Et poliolignende virus, der indtil nu mest har raset i især Kina, er inden for de sidste to år blevet konstateret hos en række små børn i Danmark.

Det viser nye forskningsresultater fra Statens Serum Institut (SSI).

Virusset hedder EV71 C4 og er et såkaldt enterovirus ligesom polio, som nok er den mest kendte type enterovirus. Men mens polio er blevet udryddet i langt det meste af verden på grund af vaccinationer, bliver flere syge af andre typer af enterovirus, skriver SSI fredag.

Forskere fra SSI har testet virus fra 1143 personer, som fik konstateret enterovirus i Danmark mellem 2009 og 2013. Resultatet viser, at der har været 34 tilfælde af den særlige EV71 C4-virus de seneste to år.

91 procent af de danske patienter var børn under fem år. 41 procent var under et år.

I værste fald kan den polio-lignende virus ifølge SSI give alvorlige symptomer så som hjernebetændelse eller blodforgiftning.

Thea Kølsen Fischer, som er overlæge og professor på SSI, siger, at det er første gang, virusset er fundet i Norden, og det første gang, så mange tilfælde er rapporteret i noget europæisk land i det hele taget.

- Frygten er, at virusset vil slå sig ned i den europæiske befolkning og give anledning til større udbrud i Europa, som det er set i Asien, siger professoren og fortsætter:

- Men der er ikke grund til panik, da det stadig er få tilfælde, vi har fundet, og der er derfor stadig anledning til at håbe, at virus kun optræder i mindre udbrud som nu, og så måske forsvinder igen.

I Asien er mange tusinde børn blevet syge i forbindelse med et udbrud. De fleste oplever ret milde symptomer med feber og udslet på hænderne, fødderne og i munden. En del af børnene er dog også blevet alvorligt syge, og virusset har ramt luftvejene.

Der har ifølge SSI været enkelte dødsfald i Asien under sådan et udbrud.

I Asien arbejdes der i disse år på udvikling af en effektiv vaccine mod EV71, og de første lovende resultater af test af vaccinen er tilgængelige, skriver SSI.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip