Politi advarer mod tyve på Roskilde Festival: Sådan undgår du at miste telefonen

Lyssky typer med lange fingre har gunstige arbejdsforhold, når musikken i denne uge brager ud fra Roskilde Festivals scener, og tusindvis af feststemte mennesker står tætpakket uden at skænke deres forladte telte på campingarealerne en tanke.

Ifølge politiet går tyveknægtene især efter dyr elektronik som smartphones, men der er flere ting, festivaldeltagerne kan gøre, for at undgå tyveri eller hjælpe ordensmagten, hvis uheldet skulle være ude.

- Man skal først og fremmest huske at skrive sin telefons imei-nummer ned, inden man tager på festival, siger pressemedarbejder Martin Bjerregaard, Midt- og Vestsjællands Politi.

- Nummeret svarer til en cykels stelnummer og er helt nødvendigt for os, hvis mobilen bliver stjålet og skal efterlyses hurtigt, forklarer han.

På Roskilde Festival overskygger tyveri alle andre typer kriminalitet. Sidste år blev der anmeldt omkring 1250 tyverier på festivalen mod cirka 1400 året før, og ud over smartphones er særligt solbriller og mærketøj populært bytte.

Enten går banditterne bogstaveligt talt i folks lommer, mens de står stimlet sammen til koncerter og har fået en tår over tørsten, eller også lusker de rundt mellem telte og barduner, når festivalens hovednavne går på, og campingarealerne ligger øde hen.

Selvom stjålet tøj ikke lader sig spore, kan mobiltyveri i nogle tilfælde afhjælpes med moderne teknologi som sporingsapplikationerne "Find my iPhone" til iPhone og "Find my Phone" til Android-telefoner.

- Der vil dog være en usikkerhed på telefonens placering på 15-20 meter og måske mere. Så hvis gps'en viser, at telefonen er på et befærdet sted på campingarealerne, så hjælper applikationerne desværre ikke, siger Martin Bjerregaard.

Han understreger dog, at det "for en sikkerheds skyld" er en god idé at hente en sporingsapplikation ned på mobilen. Samtidig er det vigtigt, at tyveri anmeldes hurtigst muligt, siger han:

- Hurtige anmeldelser kan give politiet et overblik over, om et bestemt campingområde er særligt udsat, og så kan vi måske få stoppet tyvene.

/ritzau/

 

Dagens Gossip