Politi-agent smuglede kokain og hash

Da en ansat i Politiets Efterretningstjeneste i marts mødte to mænd i en park i København, fik han en særlig opgave:

Han skulle tage til Holland og transportere fem-syv kilo kokain og 150 kilo hash til Danmark.

Oplysningen fremgår af en ekstra anklage, som netop er rejst mod en 26-årig mand. I forvejen er han tiltalt for at have indsmuglet seks kilo amfetamin og for at have opbevaret og solgt i alt fire kilo kokain.

Anklagen er rejst i sidste øjeblik. På onsdag indleder Retten i Lyngby sagen mod den 26-årige og fire andre mænd.

PET-manden var i virkeligheden hemmelig agent og spillede rollen som erfaren narkosmugler.

Nu skal agenten udspørges i retten, men advokaturchef Michael Jørgensen siger til Ritzau, at han vil bede om lukkede døre. Det skal sikres, at agentens identitet og udseende ikke kommer frem.

Agenten kaldes A 185, og han har været involveret i en stribe lovovertrædelser i en længere periode.

I Lyngby-sagen blev han i H. C. Ørstedsparken i København i marts angiveligt tilbudt smuglerturen. Men planen faldt til jorden, idet den 26-årige blev anholdt to dage senere, hedder det i anklageskriftet.

Men allerede i oktober 2012 påtog agenten sig at køre 147 kilo hash fra Spanien op hele vejen op gennem Europa.

På en parkeringsplads ved Lyngby Storcenter overlod han hashen til en mand fra Kokkedal, fremgår det af en sigtelse, som er rejst af Københavns Politi.

Hash-transporten indgik tilsyneladende i et langvarigt forløb, hvor agenten skal have forhandlet med flere mænd om grov narkokriminalitet.

For eksempel skal to mistænkte have aftalt med agenten, at han og en anden skulle sejle flere hundrede kilo kokain fra Brasilien til Danmark. Og to andre gange hyrede de mistænkte agenten til at køre såvel hash som kokain fra Holland til Danmark, hedder det i sigtelsen.

Disse tre smuglerier blev dog ikke ført ud i livet.

Politiets brug af agenter er nogle gange kontroversielt. Især fordi politiet dermed overtræder straffeloven.

Ifølge retsplejeloven må en agent deltage i lovovertrædelser, når det er nødvendigt for at kunne afsløre de kriminelle - men agenten må ikke lokke eller presse de mistænkte til at begå grovere kriminalitet, end de i forvejen havde planer om.

Agenter må kun virke efter tilladelse fra en dommer.

/ritzau/