Politi i Kijev stormer partihovedkvarter

Ukrainsk politi stormede mandag den bygning, hvor oppositionslederen Julia Timosjenkos Fædrelandsparti har hovedkvarter, siger en talskvinde for partiet.

- Specialudrustet politi har besat partiets centrale hovedkvarter i Kijev, siger talskvinden, Marina Soroka på Facebook-siden.

- De bryder dørene ned, skriver hun.

Øjenvidner siger, at partihovedkvarteret er blevet stormet af "bevæbnede, maskerede mænd," og der er medierapporter om, at den statslige sikkerhedstjeneste SBU står bag aktionen mod hovedkvarteret.

Et stort opbud af politi har samtidig slået til en række steder i Kijev mod den demonstrerende opposition og er begyndt at opløse aktivisternes lejre.

Ved politiaktionen er demonstranter blevet omringet, så folk ude fra ikke kan bringe dem forsyninger.

Demonstranterne, der kræver regeringens tilbagetræden, har fået en frist indtil tirsdag til at indstille deres protester.

Der er ingen rapporter om gadekampe eller vold i gaderne i den ukrainske hovedstad, og demonstranter har stået med ryggen til politifolkene for at undgå provokationer.

Oppositionens ledere har indtrængende opfordret deres tilhængere til at forsvare Uafhængigheds Pladsen, der har været i centrum under massedemonstrationerne.

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, havde forinden politiets aktion tilkendegivet, at han støtter idéen om at mødes med tre tidligere præsidenter for at diskutere den dybe politiske krise i landet.

Det oplyser præsidentens pressetjeneste mandag ifølge AFP.

- Det er hans opfattelse, at sådan et møde kan blive platform for en fælles forståelse, skriver tjenesten.

Det er Ukraines første præsident, Leonid Kravtsjuk, der har foreslået, at de fire præsidenter mødes omkring et rundt bord.

Omkring 200.000 demonstranter var søndag samlet på gaderne i hovedstaden Kijev til en ny demonstration mod Janukovitj, der har afvist en EU-aftale til fordel for et tættere samarbejde med Rusland.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip