Politi jagter oplysninger i Danica White-kapring

Dansk politi vil om kort tid få oplysninger om den store piratbagmand Mohamed Ali Hassan - også kendt som Big Mouth. Han menes at stå bag kapringen af den danske coaster Danica White i 2007.

Det vil ske på et koordineringsmøde i Eurojust i Haag senere i november, oplyser vicestatsadvokat i Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk og International (SØIK) Per Fiig til Ritzau.

- På mødet, der er åbent for alle medlemsstater, vil der blive lagt oplysninger frem om, hvad der er af bevismaterialer mod piratbagmanden.

- Alle lande, der mener, de har kapringer, som han eventuelt kan bindes op på, vil formentlig deltage, blandt andet også for at høre, om der er relevante beviser, der kan bruges til noget i deres nationale efterforskninger, siger vicestatsadvokat Per Fiig til Ritzau.

Med påskud om, at Big Mouth skulle bidrage til en "dokumentarfilm", fik belgiske efterretningsagenter i sidste måned lokket piratbagmanden til Bruxelles.

Men det var belgisk politiet, der tog imod og anholdte ham i lufthavnen den 12. oktober. Dermed fik belgierne lokket en af de helt store pirat-fisk i nettet. Siden har piratbagmanden siddet varetægtsfængslet.

Eurojust er en enhed, som koordinerer samarbejdet mellem EU-medlemsstaternes anklagemyndigheder, når de behandler grænseoverskridende sager. Eurojurist kan åbne en sag, som de enkelte lande kan bidrage til.

- I første omgang er der tale om en sondering på, hvad der er af muligheder, og her vil det også komme frem, hvad andre EU-lande eventuelt ligger inde med af oplysninger.

- Vi har naturligvis fokus på mulige beviser til kapringer af danske fartøjer, siger Per Fiig, der ikke på forhånd har kendskab til, hvilke oplysninger om piratbagmandens aktiviteter belgisk politi ligger inde med.

Danica White og fem danske søfolk var kapret i 83 dage af somaliske pirater, inden de blev sat fri for en løsesum på omkring fire millioner kroner.

Niels Hentze Nielsen, der var kaptajn på den kaprede coaster, mener, at han har mødt Big Mouth en af de gange, hvor han som gidsel blev bragt i land under den 83 dage lange tilfangetagelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip