Politi sigter en femte mand i sag om IS-krigere

08/04/2016 15:20

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Politiets nye sag om påståede syrienkrigere er udvidet fredag formiddag.

Ikke kun fire, men fem unge mænd er blevet sigtet for at lade sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

Tilslutningen skal være sket for mere end to år siden, fremgår det af sigtelser, som en anklager læser op fredag i Retten på Frederiksberg.

Ved 13-tiden har dommeren taget stilling til de første to af sagerne om de unge mænd, der blev anholdt under en større planlagt politiaktion torsdag i Ishøj, Glostrup og Brønshøj.

En 20-årig mand skal være fængslet til 3. maj. I de første 12 dage anbringes han i isolation, har dommer Mads Østergaard bestemt.

Mistanken er begrundet, og årsagen til fængslingen er hensynet til politiets videre efterforskning. Den vil han kunne ødelægge, hvis han er på fri fod, lyder det.

Den 20-årige nægter sig skyldig og overvejer nu, om han vil kære afgørelsen til landsretten, oplyser hans forsvarer, advokat Thorkild Høyer.

En 25-årig, der sidder med brunbeige hue på hovedet, får samme frist. Han kærer på stedet til landsretten, oplyser hans forsvarer, advokat Bjørn Elmquist.

For alle fem mænd gælder det, at politiet hævder, at de hver mindst én gang er rejst til Syrien, og at de der har ladet sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat.

Det er bemærkelsesværdigt, at PET og Københavns Politi sætter præcise datoer på den påståede tilslutning til Islamisk Stat i 2013 - på nær den femte mand.

Datoerne er 16. juni, 1. juli, 9. september og 11. november.

Dette underbygger forlydender i pressen om, at politiets materiale kan bestå af oplysninger fra et stort læk af interne IS-dokumenter til britisk presse.

Heri findes tilsyneladende detaljerede oplysninger om et stort antal krigere, som beskrives helt ned til blodtype.

Til forskel fra de første fire anholdte rejser senioranklager Sonja Hedegaard en såkaldt subsidiær sigtelse om en mildere bestemmelse i straffelovens afsnit om terrorisme.

Nemlig at den femte mand skal "have fremmet" virksomheden for en gruppe, som begår terrorhandlinger.

Desuden mistænker politiet ham for at have håndteret den revolver og pistol, som blev fundet torsdag. Imidlertid vil senioranklageren ikke gøre dette til et emne under grundlovsforhøret, oplyser hun i en pause.

Den femte mand er angiveligt bror til en af de øvrige sigtede.

I forbindelse med politiaktionen torsdag blev også en sjette mand anholdt og sigtet for våben. Han er dog blevet løsladt.

Grundlovsforhøret er ved 12-tiden fortsat i gang.

/ritzau/