Politichef fyres efter betjent skød teenager 16 gange

Chicagos borgmester har fyret byens øverste politichef efter en sag, hvor en video viser en politibetjent skyde en sort teenager 16 gange sidste år.

Sagen har ført til udbredte demonstrationer.

- Den offentlige tillid til ledelsen af politiet er blevet rystet og nedbrudt, siger borgmester Rahm Emanuel.

- Nu er det tid til friske øjne og nyt lederskab for at konfrontere udfordringerne, siger han og tilføjer, at den afgående politichef Garry McCarthy kan være stolt af sin karriere, som er "en stærk en, og en han kan være stolt af".

Videoen, der viser en politimands nedskydning af en 17-årig dreng sidste år, har fået borgere i Chicago og over hele USA til at rase, og myndighederne frygter, at det kan komme til uroligheder.

Videoen stammer fra et kamera, som er monteret på amerikanske politibiler.

Den hvide politibetjent blev sigtet for drab i sidste uge, hvilket var samme dag, som videoen blev offentliggjort.

Borgerrettighedsorganisationen NAACP kalder det "uacceptabelt", at det har taget over et år, inden videoen blev offentliggjort i sidste uge.

Det har vakt nogen undren, at anklagemyndigheden ventede et år med at tiltale betjenten for drab. Han havde været politibetjent i Chicago i 14 år.

Drab og overdreven vold mod flere sorte begået af hvide betjente har bragt dele af USA i oprør og ført til flere demonstrationer i de seneste to år.

Det har ført til en national debat om etnicitet og politibrutalitet.

Demonstrationer har fundet sted i blandt andet New York, i regeringshovedstaden Washington og i storbyerne Chicago, Boston, Miami og St. Louis.

Tidligere har storjuryer afvist at rejse tiltale mod flere betjente i sådanne sager. Eksempelvis i New York, hvor en betjent under en anholdelse tog halsgreb på en 43-årig sort mand. Det kostede den anholdte livet.

Urolighederne tog for alvor fart i Ferguson, Missouri, da en storjury afviste at rejse sag mod en betjent, der tidligere skød og dræbte en ubevæbnet sort teenager.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip