Politichef i Helmand tigger om hjælp mod Taliban

Guvernøren i den afghanske Helmand-provins frygter, at Taliban vil vinde kontrol over provinsen Helmand, hvor der udkæmpes hårde kampe mellem sikkerhedsstyrkerne og de islamistiske oprørere.

Det var netop i Helmand-provinsen, at de Nato-ledede styrker - herunder de danske soldater - led de største tab under krigen i Afghanistan.

En politichef i provinsen beder om øjeblikkelig hjælp, da han er omringet af talibanere.

Vi har været omringet i to dage, siger politichef Mohammad Dawood i Sangin i Helmand-provinsen til BBC.

Dawood frygter, at han og hans kolleger vil stå uden ammunition, hvis de ikke får hjælp meget hurtigt.

- Der ligger dræbte mennesker rundt omkring mig. Vi har ikke spist i to dage. Hvis vi ikke får støtte i løbet af en times tid, bliver vi taget til fange. Lige nu har vi kun politibygningen under vores kontrol med støtte fra den nationale hær, siger Dawood.

I et åbent brev på Facebook, rettet til præsident Ashraf Ghani, advarede viceguvernør Mohammad Jan Rasoulyar søndag om, at Helmand kan falde til Taliban.

Mindst 90 soldater er blevet dræbt i de seneste kampe i området.

- Ghani har undladt at oplyse om situationens alvor. Helmand vil falde i fjendens hænder, skriver Rasoulyar.

Myndighederne i Kabul afviser, at situationen i Helmand er kritisk.

Den sydlige provins Helmand er et af de vigtigste centre for opiumproduktionen i landet.

Afghanistan er verdensførende i produktionen af opium, som ofte beskattes af Taliban, der bruger pengene på at finansiere gruppens oprør mod regeringen og Nato-styrker.

Dyrkningen af valmuer har været stigende det seneste årti og har lagt grund til Taliban-oprøret og ansporet en vækst i stofmisbruget til trods for dyre programmer, som forsøger at bekæmpe brugen af narkotika.

Som følge af tørke er det samlede dyrkede areal er dog i år faldet til 183.000 hektar, hvilket er et fald på 19 procent i forhold til sidste år, som var et rekordår.

Det fremgår af tal fra FN's Kontor for Narkotika og Kriminalitet (UNODC).

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip