Politiet advarer bilister: Hash kan spores i tre uger

Skrevet af admin

30/07/2014

Mest læste i dag

Nordsjællands Politi advarer nu borgerne: Kør ikke bil i tre uger, efter du har røget hash.

Det aktive stof fra hash, THC, bliver nemlig i kroppen i op til tre uger, efter man har indtaget hash, skriver Helsingør Dagblad. Og bliver en bilist taget med blot den mindste rest THC i blodet, ryger kørekortet i tre år, og der vanker en klækkelig bøde.

- Det er vigtigt for os at advare folk, siger pressekoordinator hos Nordsjællands Politi, Henrik Suhr, til Helsingør Dagblad.

- Hvis man ryger hash, kan det spores tre uger efter. Der er en nul-grænse. Derfor må du ikke køre bil i tre uger, efter du har røget, lyder advarslen fra Henrik Suhr.

Det får alvorlige følger for en, der sætter sig bag rattet og bliver taget af politiet med THC i blodet. Allerede første gang falder hammeren. Kørekortet fratages ubetinget i tre år. Samtidig følger en bøde på en måneds nettoløn.

Og hammeren falder også, selvom der er gået flere dage, siden man røg. Hvis blot der måles 0,001 milligram THC per kilo blod, er det nok til straf, hvilket i praksis vil sige, at der er nultolerance.

Ifølge misbrugseksperter forlader THC ofte kroppen i løbet af et døgns tid, men det kan altså blive i kroppen i helt op til tre uger.

De meget stramme regler har medført kritik. Nogle frygter, at også folk, der blot har oplevet passiv rygning, kan blive dømt. Københavns Politi har modtaget stribevis af klager fra folk, der har mistet kørekortet, selvom rusen fra hashen for længst var forsvundet, da de satte sig bag rattet.

I februar skrev Politiken om Per Christensen, der ville tage sin sag op i Københavns Byret. Han fik frataget kørekortet og mistede derfor sit job. Per Christensen havde røget en joint onsdag aften og blev taget i en kontrol søndag morgen, altså mere end tre døgn efter, han havde røget hash.

Nogle politikere på Christiansborg vil nu have reglerne lempet, men indtil videre skal man følge Henrik Suhrs råd om ikke at køre i tre fulde uger, efter man har røget hash, hvis ikke man vil risikere at miste kørekortet.

/ritzau/