Politiet anbefaler numre til politibetjente

Politibetjente skal bære et nummer på forsiden af deres uniform. Det anbefaler Rigspolitiet og Politiforbundet til justitsministeren.

- Jeg synes, at den model, som arbejdsgruppen er nået frem til, ser rigtig god ud. Nu vil vi gå i gang med at kigge nærmere på anbefalingerne og på, hvordan de kan udmøntes, siger justitsminister Karen Hækkerup (S).

Anbefalingen kommer, i kølvandet af at myndighederne flere gange i forbindelse med klagesager over politifolk har haft svært ved at identificere de involverede betjente.

Tidligere har særligt Politiforbundet være bekymret over, at eksempelvis voldelige demonstranter kunne bruge nummeret til at udpege en konkret betjent, som de ville gå til angreb på.

Men forbundet har altså bøjet sig, og Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, påpeger, at der har været tale om en bunden opgave.

- Og så har det været helt afgørende for os at sikre, at en markeringsordning ikke medfører risiko for øget chikane. Vores undersøgelser viser, at det ikke er tilfældet i de lande, der allerede har en ordning, som svarer til det foreslåede, siger Claus Oxfeldt.

Senest har Europarådets Torturkomité i en rapport til regeringen også opfordret til, at politibetjente skal bære numre på uniformen.

På den måde bliver det lettere for borgerne at kunne identificere en konkret polititjenestemand - for eksempel i forbindelse med en klage over politiets adfærd.

Arbejdsgruppen, der har udarbejdet anbefalingen med numre, består af Rigspolitiet, Politiforbundet, repræsentanter fra politikredsene og den centrale anklagemyndighed.

Helt konkret foreslår arbejdsgruppen, at betjentenes skal have en såkaldt markering, der skal bestå et bogstav og fire cifre.

Nummereringen skal fastgøres med velcro og placeres på højre side af uniformen. På den måde kan betjentene skifte deres numre ud, hvis de oplever chikane, eller hvis de sendes ud til en særlig farlig situation.

Politibetjentene kan fremover vælge at oplyse deres nummer i stedet for deres navn, lyder en anden anbefaling.

Arbejdsgruppen foreslår, at numrene bliver implementeret over de næste tre til fem år i takt med, at uniformerne skal udskiftes.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip