Politiet får fingre i flyrejsendes data i hele Europa

13/04/2016 20:15

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Navn, adresse, kreditkortdata, rejseplaner og oplysninger om bagage.

Det er nogle af de informationer, der vil blive indsamlet om alle passagerer, som rejser med fly til og fra EU. Informationerne samles i et register, som politi og efterforskere i de enkelte EU-lande vil få adgang til.

Det bliver konsekvensen af en ny lov, som ser ud til at blive vedtaget af politikerne i Europaparlamentet i Strasbourg.

Loven har været længe undervejs. I 2011 begyndte arbejdet på området, inden det i 2013 blev afvist af parlamentet på grund af bekymringer om forbrugernes rettigheder og databeskyttelse.

Nu er passagerregisteret, kendt under forkortelsen PNR, på dagsordenen igen i parlamentet efter ønske fra flere EU-lande. De vil styrke kampen mod terrorgrupper efter den seneste tids angreb.

- Jeg synes, at et europæisk PNR er et af mange redskaber, vi skal bruge i kampen mod terror. Det giver os bedre muligheder for udveksling af informationer og samarbejde på det europæiske plan, siger Christel Schaldemose (S) i en debat i parlamentet.

Det er især de borgerlige partier, der står bag forslaget, som til gengæld kritiseres af nogle af partierne på venstrefløjen og af de mere nationalistisk orienterede grupper for at gribe for meget ind i folks privatliv.

- Der er aldrig nogensinde kommet seriøst bevis for, at det her skulle virke. Mere data vil ikke sikre borgerne, man skal i stedet have hurtigere brug af de data, der står til rådighed, siger Cornelia Ernst fra den venstreorienterede GUE/NGL-gruppe.

Efter onsdagens debat skal de europæiske politikere stemme om PNR-forslaget torsdag, og det forventes, at flertallet stemmer for.

Danske myndigheder får dog i første omgang ikke adgang til informationerne i fællesregisteret på grund af retsforbeholdet. Danmark får til gengæld snart sin egen ordning, hvor Politiets Efterretningstjeneste får adgang til data om flyrejsende til og fra landet.

/ritzau/