Politiet frabeder sig privat efterforskning i sex-sagerne fra Fyn

16/11/2012 20:07

Holger Madsen

Nyheder

Mest læste i dag

På Fyn fortsætter politiet efterforskningen af to voldtægter mod en 10-årig pige i Refsvindinge og en 11-årige pige i Øster Skerninge.

Gennem fredagen har politiet talt med en stribe personer, som man har fået fat gennem flere hundrede henvendelser fra borgerne.

Seneste sag er som bekendt den fra Refsvindinge, hvor en 10-årig pige onsdag blev bortført og udsat for et seksuelt overgreb på vej hjem fra sin SFO.

Politiet har indtil videre være ude og tale med omkring tyve personer, der er kommet konkrete henvendelser om. De fleste af henvendelserne drejer sig om mørkerøde biler eller personer.

- Vi arbejder os stille og roligt gennem de mange, mange henvendelser. Vi prioriterer dem i forhold til en vurdering af, hvad vi umiddelbart mener har mest relevans i forhold til sagen. Vi har været ude ved en række personer, som vi har talt med. Og jeg kan i hvert faldt sige, at disse besøg ikke har ført til nogen anholdelser, siger vicepolitiinspektør Henrik Justesen.

Både i den aktuelle sag og overgrebet på en 11-årige pige fra Øster Skerninge for tre uger siden har politiet sikret spor til undersøgelse for DNA.

- Vi venter stadig på at få svar på undersøgelserne. Det er klart, at vi håber på, at der vil være DNA i de sikrede spor, som kan hjælpe os videre i sagen. Men der er jo tale om komplicerede undersøgelser, som tager tid, siger Henrik Justesen.

Ud over at efterforske de mange borgerhenvendelser har politiet også arbejdet med at undersøge en række overvågningsvideoer fra området.

- Flere steder i området er der for eksempel tankstationer, der har udendørs videoovervågning, der viser trafikken på vejen. Det videomateriale er vi i gang med at se igennem. Vi håber selvfølgelig, at vi kan identificere den efterlyste bil eller finde andre interessante spor ved hjælpe af overvågningsbillederne, sige Henrik Justesen.

Vicepolitiinspektør Henrik Justesen vil gerne endnu en gang slå fast, at politiet ikke leder efter en bil af et bestemt mærke eller model, men at der er tale om en ældre rød personbil i en mørk rød nuance.

Han vil også endnu en gang forklare, hvorfor politiet er gået ud med et signalement, hvor gerningsmanden ikke beskrives præcist i forhold til alder.

- Børn kan have rigtig svært ved at vurdere voksnes alder. Derfor risikerer vi at kigge i den forkerte retning, hvis vi ikke søger bredt nok. Derfor har vi valgt at sige, at vi leder efter en voksen mand, siger Henrik Justesen.

I forbindelse med mediernes dækning af sagen fremgår det, at flere borgere aktivt leder efter gerningsmanden. Derfor advarer politiet mod at øve selvtægt.

- Vi er selvfølgelig rigtig glade for, at så mange gerne vil bidrage til at finde gerningsmanden. Men jeg vil gerne understrege, at det er politiets opgave at stå for efterforskningen. Derfor vil jeg gerne opfordre til, at alle henvender sig til politiet med deres oplysninger, dels fordi det er strafbart af øve selvtægt, men også fordi at det er helt afgørende, at alle spor bliver efterforsket korrekt. I modsat fald er der risiko for, at vigtige spor kan blive ubrugelige i forhold  til at opklare sagen, understreger Henrik Justesen.

Signalement af gerningsmanden:

En voksen mand, dansktalende, almindelig af højde, almindelig til kraftig af bygning, iført sort/mørk strikhue, sort/mørk bluse, mørkeblå cowboybukser og sorte kondisko. Han var ikke iført en jakke.

Sagen kort:

Onsdag den 14. november klokken 16.30 modtog Fyns Politi endnu en anmeldelse om et seksuelt overgreb mod en pige. Pigen var klokken 15.05 på vej hjem fra sin Skolefritidsordning (SFO) mod sin bopæl på Longvej, da en ældre bil i en mørk rød nuance kørte op på siden af hende. Manden i bilen stod ud og tog fat i hende og hev hende ind på bagsædet.

Derefter kørte lidt rundt i området, inden han stoppede bilen og forgreb sig seksuelt på den 10-årige pige.

Pigens øjne var dækkede under overgrebet.

Efter overgrebet mod pigen kørte gerningsmanden hende hen til hovedvejen mellem Refsvindinge og Ørbæk ved Longvej, hvor han satte hende af.

Politiet formoder, der er tale om samme gerningsmand, som den 26. oktober stod bag et tilsvarende overgreb mod en 11-årig pige fra Øster Skerninge. I begge sager der sikret spor til DNA.