Politiet går hårdt efter J-dags spritbilister

I dag er det J-dag, og julebryggen vil flyde i barer over hele landet denne fredag. Det får landets politikredse til at opruste.

Ikke fordi de vil knalde glade, julefulde bargæster, men fordi de vil have fingrene i dem, der tror, de kan køre hjem med sneøl i blodet.

- Der er mange, som bliver overraskede over, at julebryggen slår lidt hårdere end normale øl. Så mange bliver påvirket i højere grad, end de er vant til, og det giver ofte udslag i, at man tror, man stadig kan køre bil, siger politikommissær Erik Mather fra Sydsjælland & Lolland-Falsters færdselspoliti til Newspaq.

Fokusset på J-dags spritbilisterne er landsdækkende. I Københavns Politi er man også ekstra tilstede denne fredag.

- Vi har en formodning om, at når man serverer juleøl, så er der også flere, der falder for fristelsen til at køre hjem. Men det er nok mest udbredt i provinsen, hvor folk bor længere væk, end her i hovedstaden, siger vicepolitiinspektør John Sckaletz.

Faktisk er erfaringen i Syd- og Sønderjylland, at man ikke fanger så forfærdeligt mange flere spritbilister end normalt. Det er fordi, folk er klar over politiets tilstedeværelse, mener Kenneth Benfeldt fra Syd- og Sønderjyllands politis færdselsafdeling.

- Hvis man slipper kontroltrykket, kunne det være en mulighed, at flere tænker: "Når politiet ikke er til stede, tager jeg bilen," og så får vi de her alvorlige spritulykker, forklarer Benfeldt.

Hos Fyns Politi ser man dog også, at der er en positiv udvikling i forhold til spritbilisme.

- Vi ser i stigende tendens til, at man sørger for en "ædru chauffør", men det kan desværre konstateres, at vi fanger flere påvirkede bilister i de tidligere morgentimer, hvor nogen bilister er af den opfattelse, at man godt lige kan "liste" hjem, selvom man er påvirket, skriver de i en pressemeddelelse.

Den øgede indsats mod de juleglade spritbilister er allerede startet i går torsdag, og den vil fortsætter til og med lørdag nat. Julebryggen er nemlig ikke bare ekstra populær lige denne fredag.

Også i Østjylland holder man øje med spritbilister denne weekend. Men her tager man også ekstra midler i brug i forholdt til J-dagen.

- Vi er på gaden med vores specialpatrulje, og de er i civil. De vil også holde øje med restaurationerne, og at der ikke serveres alkohol til mindreårige, siger politikommissær Mogens Brøndum.

I sidste ende samstemmer alle politikredsene om ét råd, hvis du skal ud og nyde den stærke julebryg:

Lad bilen stå!

Og det gælder både i dag, i morgen og resten af året.

 

Dagens Gossip