Politiet går målrettet efter fartsyndere ugen ud

18/04/2016 11:21

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Hvis man som bilist har tendens til at køre lidt hurtigere, end fartgrænserne tillader, kan det være en fornuftig idé at skille sig af med uvanen allerede mandag den 18. april.

Hele ugen frem til søndag den 24. april gennemfører politiet nemlig en landsdækkende hastighedskontrol.

Ifølge politiet står de hurtigtkørende bilister for skud, fordi der er en klar sammenhæng mellem farten på vejene og antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken.

Især på de danske landeveje har bilisterne ofte en lidt for tung fod på speederen. Her kører 60 procent af trafikanterne over den tilladte grænse.

Det er også på landevejen, de fleste alvorlige ulykker sker.

I næsten halvdelen af alle dødsulykker med personbil i 2014 kørte føreren over hastighedsgrænsen. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Rigspolitiet.

Kontrollen er koordineret med Rådet for Sikker Trafiks kampagne "Sænk farten - en lille smule betyder en hel del".

Selv om det nok er de færreste bilister, der jubler over en fartbøde, så viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, at halvdelen af bilisterne er positive over for politiets meget omtalte fotovogne.

Undersøgelsen er baseret på interview med 1045 bilister. 50 af dem svarede, at det er positivt eller meget positivt, at politiet udøver fartkontrol med fotovogne. 20 procent mener, at det er negativt.

De positivt stemte siger, at kontrollen får flere til at sænke farten, hvilket gavner trafikken.

Flere har da også lettet foden fra speederen, efter at politiet sidste år øgede antallet af fotovogne fra 25 til 100.

Gennemsnitsfarten i 2015 lå ifølge målinger fra Vejdirektoratet lavere end året før, og også blandt dem, der kører stærkest, er farten faldet.

Den landsdækkende kontrol indgår i rækken af de fælleseuropæiske færdselskontroller, der arrangeres af det europæiske færdselspolitisamarbejde TISPOL. De er delvist finansieret af EU-Kommissionen.

/ritzau/