Politiet: Grænsekontrol forløber gnidningsløst

Den midlertidige grænsekontrol, der blev indført mandag middag, har endnu ikke medført afvisninger af tilrejsende ved den dansk-tyske grænse.

Det oplyser vicepolitiinspektør Palle Linné, der er leder af udlændingekontrol-afdelingen under Syd- og Sønderjyllands Politi.

På et improviseret pressemøde ved grænseovergangen i Kruså gør han mandag sidst på eftermiddagen status over de første fire timer med grænsekontrollen.

- Det er forløbet meget stille og roligt. Vi har ikke afvist nogen, som ikke havde legalt ophold i Danmark. Der har været enkelte asylsøgere, der har meldt sig, men det var før, kontrollen blev iværksat til middag, forklarer vicepolitiinspektøren.

Mens biler bliver vinket ind til siden af kolleger, forklarer han, at bilisterne generelt har taget kontrollen med sindsro.

- Det er ikke noget, der mig bekendt har givet anledning til problemer, og jeg har heller ikke hørt, at det skulle have givet større klumper i trafikken, siger Palle Linné.

200 medarbejdere skal stå for kontrollen langs den dansk-tyske grænse samt ved Rødby.

Syd- og Sønderjyllands Politi får tilført kræfter udefra, da det er en omfattende opgave at foretage kontrol ved 13 grænseovergange. Også selv om det ikke er permanent, men kun stikprøvevist.

- Det bliver en afpasset stikprøvekontrol, hvor vi både fokuserer på de større grænseovergange og på togene. Derudover har vi baglandspatruljer, der opererer længere inde i landet, siger Palle Linné, der ikke vil kommentere på, om han mener, at mandskabet rækker.

- Det må du spørge Rigspolitiet om, lyder det korte svar.

Men hvordan afgør en betjent hvilken bilist, der skal vinkes ind til siden og hvem, der får lov at køre uanfægtet?

- Jamen, det er noget med at have næse for tingene. Det er jo den måde, vi er opdraget på, siger Palle Linné.

Han råder alle danskere, der skal sydpå, til at medbringe det rødbedefarvede pas.

- Det har man alle dage skullet, og det vil være en rigtig god idé at tage passet med. Så sker der i hvert fald ikke noget, forsikrer vicepolitiinspektøren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip