Politiet har et vågent øje på kontroversiel udstilling

Når den svenske kunstner Dan Park fra mandag til fredag udstiller i et kælderlokale på Østerbro, er Københavns Politi opmærksom på, at ikke alle bryder sig om Dan Parks værker, som har givet kunstneren en racismedom i Sverige.

Politiet kommer dog ikke til at stå som dørmænd foran udstillingen på Rosendalsgade 15, men vil jævnligt være i nærheden.

- Vi har øje på udstillingen med patruljemæssige tilsyn, og der er også anmeldt en demonstration senere på dagen.

- Vi gør umiddelbart ikke mere ved det, end at vi holder øje med området. Vi står ikke fast ude foran med politi og maskinpistoler for at sige det, som det er. Men vi er klar til at sadle om, hvis der sker mere, end vi forventer, siger den centrale vagtleder Michael Andersen til Ritzau.

Foreningen African Empowerment Center, AEC, vil demonstrere mod udstillingen. Demonstrationen er meldt til politiet og annonceret via sociale medier.

AEC's formand, Josef W. Nielsen, siger til Ritzau, at han ikke frygter, nogle vil misbruge demonstrationen til at lave hærværk. Demonstranterne vil fredeligt gøre opmærksom på noget ulovligt.

- Vi vil sende et signal om, at vi mener, der foregår noget ulovligt. Der er ikke tale om ytringsfrihed og kunst, men der er tale om injurier, hetz, diskriminering og distribuering af racistisk propaganda.

- Det er problematisk at personer, der optræder på værkerne, ikke selv kan bede om at blive taget væk derfra, siger Josef W. Nielsen.

Han håber, at omkring 40-50 personer vil deltage i demonstrationen, selv om over 100 foreløbig har meldt deres ankomst til demonstrationen på Facebook.

Galleriet Hornsleth & Friends i København blev tidligere på måneden udsat for hærværk, fordi det havde været villig til at udlåne lokaler til Parks værker. Udstillingen blev efterfølgende aflyst efter dødstrusler mod galleriejerne.

Tidligere har også Københavns Rådhus afvist at udstille svenskerens værker.

Det er Trykkefrihedsselskabet, som har lånt kælderlokalerne på Østerbro til gratisudstillingen, der vil vare i tidsrummet fra 14-18 alle hverdage i denne uge. Værkerne fjernes fra lokalet uden for åbningstiden, hvor også videoovervågningen pauses.

Ejerforeningen på Østerbro er først mandag blevet orienteret om, at ejeren har udlejet kælderlokalet til den kontroversielle udstilling. Foreningens advokat skriver i en mail, at man vil have udstilling stoppet og henviser blandt andet til, at brandsikkerheden ikke er i orden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip