Politiet kalder til kamp mod kæmpe boom i it-svindel

Selv om kriminaliteten i Danmark generelt er faldende, har politiet oplevet en ekstrem stigning i antallet af sager om økonomisk it-kriminalitet, som blandt andet foregår på internetsider som Den Blå Avis eller Gul & Gratis.

I forsøget på at bremse udviklingen er 36 aktører fra myndigheder, hjemmesider, organisationer og forskellige afdelinger inden for politiet samlet til seminar torsdag.

- Politiet kan ikke løfte opgaven alene. Det er noget, der kræver andre eksterne aktørers medvirken, lyder det fra Claus Birkelyng, som er vicepolitiinspektør i afdelingen for økonomisk kriminalitet i Københavns Politi.

Over en femårig periode fra 2011 til 2015 er antallet af anmeldte sager steget fra 3796 til 13.451 i København. På landsplan er tallet steget fra knap 18.000 til 43.217 i samme periode.

Inden for de seneste par år har Københavns Politi som følge af den stigende arbejdsbyrde stort set fordoblet antallet af efterforskere på området. Det oplyser Claus Birkelyng. Han kan dog ikke afsløre, hvor mange der arbejder på sagerne.

Politikredsen ansatte i slutningen af sidste år 10 personer udefra med særlige kompetencer på det økonomiske område, og som for eksempel har en baggrund i skattevæsnet.

Som et eksempel på økonomisk it-kriminalitet oplever politiet, at folk aldrig modtager de varer, de har betalt for, når de handler igennem eksempelvis Den Blå Avis.

- Vi flytter alle sammen i højere grad vores dagligdag over på nettet, hvor vi handler og går på netbank og så videre. Og så flytter de kriminelle med.

- Derfor er det en nødvendig del af samfundsudviklingen, at vi samarbejder med andre myndigheder, private aktører, banker og alle de medier, hvor borgere handler mellem hinanden, siger Claus Birkelyng.

Han forventer ikke, at dagens seminar alene vil lette politiets arbejdsbyrde. Men det er et skridt i den rigtige retning, mener han.

- Det er ikke et møde, hvor vi løser alle ting på en dag. Det er et møde for at netværke, videndele og skabe kontakter på tværs - også på tværs af konkurrerende virksomheder, lyder det.

/ritzau/

 

Dagens Gossip