Politiet mistænker i alt ni i sag om Islamisk Stat

Politiet udvider kredsen af mænd, der mistænkes for at have tilsluttet sig Islamisk Stat. Yderligere fire kræves fængslet in absentia, efter at fem blev anholdt ved en politiaktion torsdag.

De fire, der fredag er føjet til kredsen, befinder sig formentlig i udlandet.

Udviklingen i sagen er kommet frem sidst på eftermiddagen i Retten på Frederiksberg, hvor en dommer, anklager og flere forsvarere hele dagen var været beskæftiget af sagen.

Desuden har betjente med maskinpistoler bevogtet retsbygningen i perioder.

De fire repræsenteres af en forsvarer, advokat Anne Birgitte Lett. Midt i retslokalet sidder hun med en stak papirer foran sig.

Det er det materiale, som senioranklager Sonja Hedegaard vil gennemgå for dommeren, men offentligheden får ikke noget at vide. Dørene lukkes af hensyn til politiets efterforskning.

Senioranklageren vil bede om, at de fire fængsles in absentia.

Hvis dommeren finder, at grundlaget er til stede, giver en kendelse politiet mulighed for at efterlyse mændene internationalt, ligesom der kan udstedes en arrestordre.

I de sigtelser, som læses op i retten, fremgår det, at de fire på helt bestemte datoer har tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien.

Dette gør sig også gældende for fire af de fem mænd, der torsdag blev anholdt ved politiets aktion i Brønshøj, Ishøj og Glostrup.

Og i forhold til netop den femte, som politiet ikke kan placere hos IS på en bestemt dato, er mistanken ikke særlig stærk.

Dommer Mads Østergaard har besluttet at løslade denne mand, mens de øvrige fire fra torsdagens aktion er fængslet frem til 3. maj.

De præcise datoer underbygger forlydender om, at politiet arbejder på baggrund af en massiv læk af interne IS-dokumenter, som britisk presse fik i hænde for nogle uger siden.

Heri er anført et stort antal navne på krigere med personlige oplysninger.

Samtlige fem unge mænd, der fredag har været udspurgt i det lukkede retsmøde, har benægtet, at de skulle have ladet sig hverve til at udføre terrorhandlinger.

/ritzau/

 

Dagens Gossip