Politiet mistænker i alt ti i sag om Islamisk Stat

08/04/2016 23:12

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Politiet udvider fredag kredsen af mænd, der mistænkes for at have tilsluttet sig Islamisk Stat.

I en politiaktion torsdag blev fem mænd anholdt, og fire af dem blev fredag varetægtsfængslet i et grundlovsforhør i Retten på Frederiksberg. I forbindelse med retsmødet blev yderligere fire mænd fængslet in absentia.

Desuden oplyser Københavns Politi fredag aften, at en mand allerede tirsdag blev varetægtsfængslet for at lade sig hverve til islamisk stat.

Det skete også i Retten på Frederiksberg i et retsmøde, der blev holdt for dobbeltlukkede døre. Først fredag fik politiet rettens tilladelse til af offentliggøre sigtelsen mod ham.

De fire, der fredag eftermiddag blev føjet til kredsen uden at være til stede, befinder sig formentlig i udlandet.

Udviklingen i sagen er kommet frem sidst på eftermiddagen i Retten på Frederiksberg, hvor en dommer, anklager og flere forsvarere hele dagen har været beskæftiget af sagen.

Desuden har betjente med maskinpistoler bevogtet retsbygningen i perioder.

De fire repræsenteres af en forsvarer, advokat Anne Birgitte Lett. Midt i retslokalet sidder hun med en stak papirer foran sig.

Det er det materiale, som senioranklager Sonja Hedegaard vil gennemgå for dommeren, men offentligheden får ikke noget at vide. Dørene lukkes af hensyn til politiets efterforskning.

Senioranklageren bad om, at de fire fængsles in absentia - altså uden selv at være til stede - og det ønske efterkom dommeren.

Kendelsen giver politiet mulighed for at efterlyse mændene internationalt, ligesom der kan udstedes en arrestordre.

I de sigtelser, som læses op i retten, fremgår det, at de fire på helt bestemte datoer har tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien.

Dette gør sig også gældende for fire af de fem mænd, der torsdag blev anholdt ved politiets aktion i Brønshøj, Ishøj og Glostrup.

Og i forhold til netop den femte, som politiet ikke kan placere hos IS på en bestemt dato, er mistanken ikke særlig stærk.

Dommer Mads Østergaard har besluttet at løslade denne mand, mens de øvrige fire fra torsdagens aktion er fængslet frem til 3. maj.

De præcise datoer underbygger forlydender om, at politiet arbejder på baggrund af en massiv læk af interne IS-dokumenter, som britisk presse fik i hænde for nogle uger siden.

Heri er anført et stort antal navne på krigere med personlige oplysninger.

Samtlige fem unge mænd, der fredag har været udspurgt i det lukkede retsmøde, har benægtet, at de skulle have ladet sig hverve til at udføre terrorhandlinger.

/ritzau/