Politiet rejser tiltale for storsvindel i byggebranchen

Der blev brugt metoder af Stein Bagger-typen, da en række selskaber tilbage i 2007 og 2008 blev snydt for millioner og atter millioner af kroner.

Det mener i hvert fald anklagemyndigheden ved Københavns Politi, som nu har rejst tiltale mod fem mænd i sagen. Anklagerne om bedrageri løber samlet op i et beløb på 76.090.657 kroner.

Svindelen er foregået i regi af et byggefirma på den københavnske vestegn, hvor en af de tiltalte var direktør og en anden daglig leder, da bedrageriet angiveligt stod på.

Anklagemyndigheden oplister i sagens anklageskrift 55 tilfælde, hvor byggefirmaet har udstedt fiktive fakturaer til leasing- og finansieringsselskaber.

Fakturaerne drejer sig om byggemaskiner, som for eksempel gravemaskiner, flismaskiner, teleskoplæssere og betonknusere, men ingen af de forurettede selskaber i sagen har nogensinde fået leveret de maskiner, som ellers blev faktureret.

På grund af et navneforbud i sagen er det forbudt at offentliggøre de tiltaltes navne. Også navnet på den virksomhed, hvor svindlen angiveligt er foregået, er hemmeligholdt, da det vil kunne afsløre de tiltaltes identitet.

Også skatteyderne er ifølge anklagemyndigheden blevet snydt i sagen. Tre af mændene er nemlig også blevet tiltalt for groft skatte- eller momssvig. Svindel, som ifølge anklagemyndigheden løber op i godt 11 millioner kroner.

Efterforskningsleder Henning Schmidt hos Københavns Politi har tidligere fortalt til Ritzau, at sagen minder om Stein Baggers svindelnumre i IT Factory.

- Det er det samme, som Stein Bagger gjorde. Man overholder kontrakterne i lang tid, men på et tidspunkt går det galt, og man kan ikke betale til tiden, sagde Henning Schmidt, da de første sigtelser blev rejst i 2009.

Sagen har også et element af bøllemetoder. En af de tiltalte er nemlig tiltalt for afpresning.

Afpresningen gik angiveligt ud over en mand, som ifølge anklagemyndigheden betalte mellem fire og fem millioner kroner til sine afpressere af frygt for at få bank og blive stukket ned.

Sagen begynder ved Københavns Byret til januar. Der er afsat 60 dage til den omfattende sag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip