Politiet rydder aktivisters hovedlejr i Hongkong

admin

|

11/12/2014

Dagens topnyheder

Politiet i Hongkong ryddede torsdag demonstranternes hovedlejr i storbyens forretningskvarter, hvorfra mange demonstranter fortrak frivilligt, mens andre blev slæbt væk. Der skal være foretaget flere anholdelser.

Demonstranterne, der kæmper for demokrati, siger, at deres aktioner vil fortsætte.

"Dette er blot begyndelsen", hed det på et stort banner, som hængte over lejren.

- Det er ikke slut. Ungdommens politiske opvågnen er uigenkaldelig, og kampen fortsætter, siger oppositionspolitikeren Claudia Ma.

Demonstrationerne har stået på i flere måneder, men antallet af deltagere er taget stadig mere af. Når der har været flest, har over 100.000 været på gaden.

Nogle af de demonstranter, der fortsat opholder sig på stedet, har råbt slagord om, at de er fredelige, og de opfordrer til at undgå vold mod politiet, som nu har fjernet selve kernen og hovedlejren i Admiralty-distriktet ved regeringskontorerne.

Hundredvis af politifolk deltog i rydningen af hovedlejren eller stod vagt, mens bygningsarbejdere foretog nedrivninger af barrikader, som har præget byens centrum i de seneste dage.

Hovedlejren, der bestod af telte, madsteder og kunstinstallationer, strakte sig over en strækning på en kilometer i finansdistriktet.

Mange studenter havde allerede tidligere taget deres telte ned eller gjorde det tidligt torsdag og tog tårevædet afsked med stedet, hvor tusinder har deltaget i protestaktioner mod undertrykkelse af demokrati.

Adskillige gange i løbet af de sidste to måneder har der været voldelige sammenstød mellem demonstranterne og politiet.

Aktivisterne er vrede over Kinas beslutning om at indføre begrænsninger i valgprocessen, når Hongkongs næste leder skal vælges i 2017. Begrænsningerne betyder, at alle kandidater skal forhåndsgodkendes for at kunne stille op.

Demonstranterne frygter, at det bliver et valg mellem allerede godkendte kandidater, som falder i det kinesiske kommunistpartis smag.

/ritzau/Reuters