Politiet slår ned på saudiarabiske kvinder i bil

Den saudiarabiske kvinde Tamador al-Yami fik ikke mange minutter som bilist i Jeddah ved Det Røde Hav.

- Kun 10 minutter efter, at Tamador al-Yami satte sig bag rattet, blev hun standset af politiet, siger aktivisten Eman al-Nafjan.

Han tilføjer, at al-Yami ellers har et internationalt kørekort. Men i bilen var en anden kvinde, der filmede al-Yami.

Politiet tilkaldte al-Yamis mand, og så blev hun ellers tvunget til at love, at hun ikke vil køre i bil igen uden et saudiarabisk kørekort, siger al-Nafjan på sin Twitter-konto.

Det kan blive svært for al-Yami, for i Saudi-Arabien har kvinder ikke tilladelse til at køre en bil, og derfor er det umuligt for hende at få et saudiarabisk kørekort.

Det var netop årsagen til, at hun satte sig ind i bilen lørdag i Jeddah. Dagen var endnu en aktionsdag for kvinder, der arbejder på at ændre loven, så de også må styre en bil i den saudiarabiske trafik.

Jeddah var ikke det eneste sted, hvor der blev aktioneret. Ifølge al-Nafjan kørte en kvinde i to timer i byen Khobar uden at blive stoppet. Hun havde sin mand med som passager.

Aktionen var en fortsættelse af en aktion den 26. oktober, da 16 kvinder blev standset af politiet for at trodse kørselsforbuddet.

Saudi-Arabien er et meget konservativt islamisk land og det eneste land, hvor kvinder har forbud mod at sidde bag rattet i en bil.

Styret kræver også, at kvinder skal være tildækket, når de optræder i det offentlige rum, og de skal have tilladelse fra en mand i familien, hvis de skal rejse, arbejde eller gifte sig.

Desuden må de ikke færdes alene offentligt.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip