Politiet: Tre mænd håbede på seks mio. for falsk skulptur

En falsk udgave af den kendte skulptur "Grubleren" skulle indbringe tre mænd flere millioner kroner.

Det var ifølge Københavns Politi mændenes plan at føre auktionshuset Christie's i London bag lyset med handlen.

- Man har sagt, at den ville indbringe ikke under seks millioner kroner, siger vicepolitiinspektør Torben Svarrer fra Københavns Politi.

Skulpturen af Auguste Rodin var imidlertid falsk, og derfor er der tale om et forsøg på groft bedrageri, hævder politiet.

Den falske udgave af "Grubleren" er beslaglagt, men politiet ønsker mandag ikke at sige, hvor den fysisk befinder sig.

De tre anholdte mænd er henholdsvis 47, 56 og 70 år.

Tirsdag skal en dommer i København afgøre, om der er grundlag for at varetægtsfængsle dem. Deres holdning til sigtelsen kendes ikke mandag.

Flere betjente har ransaget adresser i København og i Nordsjælland, fremgår det af en pressemeddelelse.

Politiet snublede over sagen i forbindelse med efterforskning af en sag om fortjeneste fra en stor hashsag om smugleri fra Spanien til Danmark, oplyses det mandag.

En af de tre anholdte er en forretningsmand. Han sigtes for i sammen med de to andre at have købt skulpturen og derefter forsøgt at afhænde den via det kendte auktionshus, selv om de udmærket vidste, at skulpturen var falsk.

Den 56-årige forretningsmand, der er den centrale person i affæren, blev i efteråret 2013 dømt for hæleri i forbindelse med penge fra hash.

Han havde modtaget et millionbeløb fra en bagmand, der havde indsmuglet ikke mindre end ni ton hash.

Derefter sendte forretningsmanden pengene videre til bagmandens tidligere kæreste, som brugte pengene til at købe en større ejendom ved Fuglebjerg.

I denne ejendom fandt betjente bagmandens hashlager.

I oktober 2013 blev forretningsmanden idømt fængsel i otte måneder for at have modtaget 1,2 millioner kroner af bagmanden, Peter Stig Hansen. Dengang var forretningsmanden selv ansat ved et dansk auktionshus.

/ritzau/

 

Dagens Gossip