Politiformand til politikere: I dømmer i kørestolssag

Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, kritiserer nu politikere for at dømme en betjent i den såkaldte kørestolssag på baggrund af øjenvidneberetninger og en et minut lang video på Politikens hjemmeside.

På videoen falder en kørestolsbruger til jorden efter nærkontakt med en betjent på Blågårds Plads på Nørrebro i København.

Men der er ingen grund til at dømme betjenten, før sagen har været undersøgt. Det skriver Claus Oxfeldt i en kommentar på Politiforbundets hjemmeside tirsdag.

- Jeg skal ikke gøre mig til dommer. Det skal de instanser, som undersøger politifolk, og dem har jeg tillid til.

- Jeg kunne godt ønske mig, at politikere og andre meningsdannere havde samme respekt for retssikkerhed og uvildige instanser, inden de udtaler sig skråsikkert om en hændelse, de ikke selv har bevidnet, skriver betjentenes forbundsformand.

Blandt deltagerne i debatten var blandt andet formanden for Folketingets retsudvalg, Karina Lorentzen (SF).

Hun kaldte episoden for overdreven magtmisbrug og opfordrede Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP, til at tage sagen op af egen drift.

Efter en klage er sagen nu alligevel havnet på DUP's bord.

På videoen, der spredte sig som lynild på sociale medier mandag formiddag, sidder en handicappet mand i en kørestol og råber ukvemsord efter to betjente, der har anholdt mandens ven.

Det får den ene af betjente til at gå over til manden, som øjeblikket efter falder ned af sin kørestol efter nærkontakt mellem dem. Dernæst går politibetjenten væk fra den liggende handicappede mand, og videoen slutter.

- Jeg kan og vil ikke dømme politifolk på baggrund af en video og en mediestemning. Jeg har alene udtalt mig om, at det - for mig at se - ikke lignede en bevidst handling fra politimandens side, at kørestolen væltede, skriver politiformanden.

Øjenvidner har fortalt til Politiken, at betjentene kørte væk fra stedet uden at hjælpe den handicappede mand tilbage i sin kørestol.

Den sidste del af videoen ville Claus Oxfeldt mandag ikke kommentere over for Ritzau.

/ritzau/

 

Dagens Gossip