Politikere er stoppet i knap hver anden kommune

Halvvejs inde i valgperioden er der blevet skiftet ud på posterne i en række kommuner. I alt 64 byrådsmedlemmer er stoppet før tid, skriver DR P4 København.

21 af de 64 nu forhenværende byrådsmedlemmer har opgivet deres politiske post i en kommune i hovedstadsområdet

Årsagerne er alt fra dødsfald til valg til Folketinget. Men de mest brugte begrundelser er øget arbejdspres på deres civile job, eller at de simpelthen er flyttet til en anden kommune.

Anne Marie Geisler Andersen opgav sin plads i De Radikales gruppe i Københavns Borgerrepræsentation kort tid efter, at hun havde fået sit tredje barn.

Hendes mand havde fået job i Esbjerg, og Anne Marie Geisler Andersen håbede, at hun kunne tilbringe sin barsel samme sted. Men reglerne for, hvor længe byrådsmedlemmer må opholde sig uden for kommunegrænsen, satte en stopper for de planer.

- Der var reglerne ikke så fleksible, at det kunne lade sig gøre. Så det var blevet en hel masse frem og tilbage. Og med tre børn under fire år kunne det simpelthen ikke hænge sammen for vores familie, siger hun til DR P4 København.

Andre byrådsmedlemmer fortæller, at de er flyttet på grund af studie, nyt job, eller fordi de er flyttet sammen med en kæreste.

Ifølge Ulrik Kjær, kommunalforsker ved Syddansk Universitet, peger det på, at livet som kommunalpolitiker kommer i anden række.

- De, der er valgt ind, ved, at de kan blive smidt ud af vælgerne igen om få år. Så det er en usikker karriere at planlægge. Men hvis de kan få for eksempel et godt job eller en god uddannelsesplads, så vil de se de muligheder i et længere perspektiv og vælge det, siger han til DR P4 København.

I løbet af de næste uger udtræder yderligere to af landets byrådsmedlemmer.

Den ene forlader sin post i Allerød, den anden i Skanderborg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip