Politikere i oprør over EU-støtte til danske job i Polen

Fem store danske virksomheder har modtaget i alt 111 millioner støttekroner fra EU's såkaldte strukturfon, som er gået til at flytte danske arbejdspladser til Polen, som virksomhederne har nedlagt i Danmark.

Det viser en ny opgørelse fra det polske Ministerium for Regional Udvikling, som fagbladet 3F har gennemgået, og det har skabt forargelse på begge fronter på Christiansborg.

- Strukturfonde skal ikke bruges til at flytte arbejdspladser ud. Hvis midler fra disse fonde er blevet misbrugt, skal de betales tilbage, siger Jakob Ellemann-Jensen fra Venstre til Fagbladet 3F og tilføjer:

- Det er afgørende, at vi fremover sikrer en grundig kontrol med, hvordan disse mange penge bliver brugt.

Og det synspunkt bakkes op af både Karsten Hønge fra SF og Nicolai Villumsen fra Enhedslisten. Socialdemokraternes EU-ordfører Morten Bødskov kalder det unfair konkurrence.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) oplyser i en e-mail til Ritzau, at han ikke kan kommentere på de konkrete sager, som heller ikke ligger under ham.

- Men helt generelt kan jeg slå fast, at det ikke er meningen med EU's strukturfonde, at midlerne skal bruges til at flytte arbejdspladser, siger udenrigsministeren.

Martin Lidegaard nævner, at der ikke er og ikke bør være frit spil i forhold til anvendelsen af midlerne. Udenrigsministeren understreger det med, at for det første skal statsstøttereglerne overholdes.

- For det andet er det Kommissionen, der skal godkende større investeringsprojekter med strukturfondsstøtte, herunder vurdere om EU-støtten fører til et betydeligt tab af arbejdspladser andre steder i EU, siger han.

Ifølge Dansk Folkepartis EU-ordfører Peter Skaarup er denne sag et godt eksempel på, at EU's pengeforbrug skal være under opsyn, ellers kan det gå galt.

- Det hænger slet ikke sammen, at vores egne penge går til afvikling af danske job. Regeringen skal stoppe med at lægge sig på maven for EU, siger Peter Skaarup til Fagbladet 3F.

Både rød og blå blok vil nu have udenrigsminister Martin Lidegaard til at tage sagen op i EU. Udenrigsministeren kan i sin e-mail oplyse, at han forstår, "at Kommissionen allerede er opmærksom på sagen."

- Det glæder mig. Nu må vi så afvente, hvad Kommissionen finder ud af, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip