Politikere kritiserer politi-bonusser

Politikere fra begge fløje på Christiansborg vil lave om på politidirektørernes bonusordninger. Selvom tilliden til politiets arbejde falder stødt, belønnes politidirektørerne alligevel med lønbonusser.

Landets 12 politidirektører fik i 2013 sammenlagt udbetalt 740.000 kroner i ekstra lønbonus. Bonusserne udløses, fordi politikredse har mødt en række målkrav om for eksempel antal indbrud i kredsen eller færdselsbøder. Det vil man nu fra politisk side lave om på.

SF's retsordfører, Karina Lorentzen, ønsker helt at afskaffe ordningen.

- De skaber desværre en evindelig diskussion om, hvorvidt lederne i politi gør noget alene for at tjene penge.

- Jeg synes, at vi skal give politiet meget mere frihed til at sætte lokale mål, for det er her man ved, om det giver mening at sætte ind overfor bandekriminalitet eller spirituskørsel. Vi skal derfor af med både måltal og bonusser, siger hun.

De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, vil hellere give bonus efter effekten af politiets arbejde, som eksperterne også anbefaler.

- Problemet er kriterierne for bonusløn. Kriterier, der i dag kan føre til absurde situationer, hvor politifolk presses til i december at have et helt skævt fokus bare for at politidirektøren kan leve op til resultatkravene.

- Der burde lægges vægt på kriminalitetsudviklingen, borgernes tilfredshed og personalets tilfredshed, i stedet for, hvor mange cyklister der har fået en bøde, siger han.

Målet for politidirektørerne som helhed i 2014 er at komme under 42.513 indbrud på landsplan, før de får bonusser. Sidste år var der anmeldt 41.921 indbrud, så hvis tyvene blot stjæler i samme omfang, er bonussen sikret, selvom Danmark har det højeste antal indbrud per indbygger i EU.

/ritzau/