Politirazzia mod tyrkisk avis efter kritik af præsidenten

De tyrkiske myndigheder blokerede mandag netudgaven af avisen Cumhuriyet, efter at den havde gjort grin med præsident Recep Tayyip Erdogan. Samtidig blev avisens redaktionslokaler udsat for en politirazzia.

Aktionen blev begrundet med, at den venstreorienterede avis var kritisk over for Erdogan på en forside.

- Myndighederne er bange, fordi Cumhuriyet fortæller, hvad der er fakta og afdækker korruption, hedder det i en reaktion fra avisen på dens hjemmeside, som kun er tilgængelig i udlandet.

Den satiriske avis har flere gange været i konflikt med Erdogans regering - blandt andet da den offentliggjorde billeder, der skulle være bevis på, at Tyrkiet sender våben til syriske oprørere.

Erdogan anklagede i sommer avisens chefredaktør, Can Dundar, for spionage og løgn. Han sagde direkte i et interview med det statslige tv, at det ville få følger for avisen, at den havde været så kritisk over for ham.

Tyrkisk politi troppede samtidig op i magasinet Noktas lokaler, fordi bladet havde bragt et manipuleret billede af Erdogan, hvor han tager et foto af sig selv under begravelsen af en soldat.

Razziaerne blev gennemført, efter at myndighederne havde rejst sigtelser mod de to medier, som beskyldes for at udbrede "terroristpropaganda". En person på redaktionen blev anholdt.

EU-kommissæren for menneskerettigheder, Nils Muižnieks, siger i en kommentar til rapporterne om politiets indgriben over for de tyrkiske medier, at "forbud, razziaer og anholdelser forværrer den allerede kritiske situation for ytringsfriheden i Tyrkiet."

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip