Politisk flertal åbner for praktikgaranti for flere fag

Skrevet af admin

15/02/2014

Mest læste i dag

Hvis du vælger at uddanne dig til eksempelvis murer eller tømrer, skal du være sikker på en praktikplads og sikker på at kunne stå med et svendebrev i hånden tre et halvt år efter.

Forsøger man sig derimod som konditor, dyrepasser, flymekaniker eller frisør, får man ikke samme garanti.

Sådan lyder udspillet fra Socialdemokraterne og De Radikale, de to regeringspartier, ifølge Politiken lørdag forud for næste uges forhandlinger om en ny erhvervsuddannelsesreform.

Forslaget, der møder opbakning fra flere partier i Folketinget, er et forsøg på at rette op på manglen på faglærte i netop de store håndværkerfag.

- Der skal være en lang række uddannelser, hvor vi meget klart garanterer, at du kan gøre uddannelsen færdig. Til gengæld er der nogle få uddannelser, hvor vi ikke kan levere en uddannelsesgaranti.

- Vi skylder de unge at give dem et klart svar omkring deres uddannelse, siger ungdomsuddannelsesordfører Ane Halsboe-Jørgensen (S) til Politiken om forslaget til en prioritering af erhvervsuddannelserne, der hvert år optager omkring 60.000 elever.

Folketinget vedtog i 2012 en praktikaftale, hvor 50 nye skolepraktikcenter blev oprettet til de elever, der ikke kan finde en praktikplads i en virksomhed.

Nu vil regeringspartierne gå skridtet videre med en konkret liste over de uddannelser, som unge kan være sikre på at kunne færdiggøre.

Samtidig vil partierne for første gang sætte navn på en række uddannelser, der ikke kan få garantien, fordi der er for mange elever til et smalt jobmarked.

For at få flere elever til at vælge en af de såkaldte garantiuddannelser vil S og R også give praktikcentrene en gulerod i form af en økonomisk bonus for hver elev, de får sendt ud i virksomhedspraktik.

Og så skal centrene blive bedre til at bruge mulighederne for at indgå kortere praktikaftaler med virksomheder.

Venstre og Enhedslisten er positivt stemt over for regeringspartiernes forslag.

/ritzau/