Politisk flertal presser Jelved om orkester

Et flertal i Folketinget opfordrer kulturminister Marianne Jelved (R) til at fortsætte forhandlingerne for at sikre økonomien til at bevare DR Underholdningsorkestret.

Det vedtog flertallet torsdag formiddag med 58 stemmer for og 55 stemmer imod. Flertallet består af Enhedslisten, De Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og det færøske folketingsmedlem Edmund Joensen fra Sambandspartiet.

Derved kommer kulturministeren og regeringen i mindretal om DR's omstridte spareplan.

Ministeren har i hele forløbet fastholdt, at DR's direktion og DR's bestyrelse afgør, hvordan DR udmønter besparelsen, som public service-stationen er pålagt af et politisk flertal i medieforliget.

Folketinget vedtog torsdag en tekst, hvor:

"Folketinget opfordrer ministeren til fortsatte forhandlinger for at sikre økonomi til at bevare Underholdningsorkestret uden alternative besparelser på DR's budget. Forhandlingerne skal foregå inden for rammerne af medieforliget."

Efter afstemningen, der faldt ud som forventet, er det en meget kortfattet kulturminister, som reagerer på begmanden:

- Der er et flertal, som vil bevare orkestret, men flertallet er ikke enige om, hvordan man gør.

- Nu skal der forhandles og findes en løsning, og det sker i mediekredsen, siger Marianne Jelved.

DR er tidligere i forløbet kommet med et kompromisforslag, der gik på at styrke DR Symfoniorkestret mod stadigvæk at nedlægge DR Underholdningsorkestret.

Det forslag blev formelt skrottet onsdag efter en svigtende opbakning.

Spørgsmål: Forventer du et nyt udspil fra Danmarks Radio?

- Nej, det gør jeg faktisk ikke. Det her er en opgave for mediekredsen og ikke for andre steder, siger Marianne Jelved.

En af ophavsmændene til hasteforespørgslen, hvor Jelved kom i mindretal, er Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus.

Han ser optimistisk på, at der kommer en løsning, som bevarer DR Underholdningsorkestret.

- Flertallet i dag er et klart signal om, at ministeren ikke kan blive ved med at kravle opad i træet. Hun må komme ned fra træet og finde en løsning sammen med os andre. Det er der brug for, og vi har allerede fået en henvendelse fra ministeriet omkring ekstra mødedatoer, siger Morten Marinus.

Kulturministeren har tidligere annonceret, at sagen skulle drøftes på et møde torsdag 11. december, men nu tyder alt på, at forhandlinger om orkestrets fremtid fortsætter på et tidligere tidspunkt.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip