Politisk flertal stopper regering i sag om genmajs

Regeringen kommer ikke igennem med at tillade dyrkning af fire typer gensplejset majs på danske marker, som fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ellers havde sat sig for.

Det fastslår Mette Gjerskov (S), tidligere fødevareminister og nu formand for Folketingets Europaudvalg. Hun peger på, at gensplejsede afgrøder i årtier har været et kontroversielt emne i Danmark.

Gjerskov er oprørt over, at Eva Kjer Hansen havde tænkt sig at køre sagen som en såkaldt komitésag uden nogen politisk debat.

Nu skal spørgsmålet i stedet drøftes 29. september på et samråd i udvalget, og det bliver et klart nederlag for Eva Kjer Hansen, forudser Gjerskov. Såvel rød blok som DF er imod.

- Vi kan ikke acceptere, at det bare luskes igennem, og jeg har insisteret på en drøftelse. Der er flertal imod regeringen, hvis Dansk Folkeparti holder fast, siger Mette Gjerskov.

Baggrunden for balladen er nye EU-regler fra foråret - Barroso-direktivet, som overlader til hvert EU-land selv at bestemme, om det vil have genmodificerede organismer (gmo) på egen jord. Det vil et politisk flertal i Danmark ikke, siger Gjerskov, og det skal meddeles til EU-Kommissionen inden 3. oktober.

- Vi holder fast i forsigtighedsprincippet her. Hvis vi først siger ja, så kan vi ikke sige nej igen, pointerer Mette Gjerskov.

Det samme mener Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth.

- Vi har hele tiden været skeptiske over for at udsætte genmodificerede afgrøder i Danmark. For os skal der være meget væsentlige grunde til det, og det kan vi overhovedet ikke se her, siger han.

Brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer står på spring for at dyrke gensplejset majs i Danmark, oplyser chefkonsulent Bruno Sander Nielsen til fagbladet Ingeniøren.

- Det er vigtigt at have mulighed for at dyrke afgrøder, som kan tackle de udfordringer, vi står over for, siger han.

En af de fire majssorter har fået indsat et gen, som gør den modstandsdygtig over for glyfosat, aktivstoffet i verdens mest solgte sprøjtemiddel, Roundup, som produceres af Monsanto. To andre kan ifølge Ingeniøren selv producere et giftstof mod majshalvmøl, som tidligere kun fandtes sydpå, men nu også lever i Danmark.

/ritzau/

 

Dagens Gossip