Politisk glæde over mission: Fly skal ikke samle ørkenstøv

- Flyene er jo ikke sendt af sted for at samle støv i Kuwaits ørken, så det er rigtig gode nyheder, at de er kommet på vingerne.

Sådan lyder reaktionen fra De Konservatives politiske ordfører, Lene Espersen, på beskeden om, at to danske F-16-fly for første gang har været på en mission over Irak i kampen mod Islamisk Stat.

Også hos Dansk Folkeparti vækker flymissionen begejstring.

- Jeg er virkelig glad for, at flyene nu kan deltage aktivt i kampen mod Islamisk Stat. Det er glædeligt, at de administrative barrierer nu er fjernet, siger forsvarsordfører Marie Krarup.

De danske kampfly har været på vingerne i de tidlige morgentimer over det irakiske luftrum i samarbejde med koalitionspartnere.

F-16-flyene har siden deres ankomst for halvanden uge siden stået parkeret på basen i Kuwait City. Det har fået flere politikere til at kritisere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) for ikke at træde i karakter.

Berlingske kunne onsdag skrive, at årsagen til de stillestående fly var manglede tilladelse fra Kuwaits myndigheder til at benytte luftrummet. Det diplomatiske kludder, synes Lene Espersen, både er "grotesk" og pinlig".

- Det er stadig ærgerligt, at det har taget næsten to uger at få de danske fly klar. Derfor er det meget glædeligt, at vi nu er i gang, siger den politiske ordfører.

Dansk Folkepartis Marie Krarup havde også ønsket, at flyene ikke ville stå parkeret så længe. Især når Folketingets beslutning om at sende kampflyene af sted blev hastet igennem.

Danmark har i alt bidraget med syv F-16-fly i kampen mod Islamisk Stat. I første omgang skal flyene indgå i operationen i et år, hvor de skal operere i det irakiske luftrum.

/ritzau/

 

Dagens Gossip