Politisk krise holder hollandske Rutte fra EU-topmøde

Hollands premierminister, Mark Rutte, har overraskende aflyst en tur til Bruxelles, hvor han torsdag eftermiddag og aften skulle have deltaget i et topmøde blandt EU's 28 medlemslande.

Det er kun anden gang, siden EU i 2009 ændrede reglerne for EU-topmøder, at en leder har måttet melde afbud. Det er ikke muligt at sende en vikar, så Rutte har bedt Luxembourgs regeringsleder, Xavier Bettel, tale Hollands sag ved EU-mødet.

Premierministeren er blevet hjemme for at tage sig af en eskalerende politisk krise i Holland, skriver han i et brev til parlamentet i Haag.

Et lovforslag om sundhed truer med at vælte premierministerens koalitionsregering, efter at tre socialdemokrater fra Ruttes koalitionspartner PvdA stemte nej til loven, som dermed ikke kunne samle flertal.

- Vi er i forhandlinger, jeg håber, at det fører til en løsning i dag, siger Halbe Zijlstra, der er gruppeformand for premierministerens liberale folkeparti, VVD, i underhuset.

Den hollandske regering prøver nu på anden dag at få forhandlet en løsning om lovforslaget på plads.

Lovforslaget sigter mod at introducere en billigere sygeforsikring i 2016 ved at supplere eksisterende forsikringer. I juni blev det godkendt af de 150 politikere i underhuset.

Det er en del af regeringens plan for at nedbringe sit underskud til under tre procent af bruttonationalproduktet, som EU's regler dikterer.

Det er faktisk kun to måneder siden, en EU-leder meldte afbud til et topmøde for første gang, siden de nye regler trådte i kraft med Lissabontraktaten.

I oktober måtte Cyperns præsident, Nicos Anastasiades, tage til tjek på hospitalet umiddelbart efter ankomsten til Bruxelles.

Dengang blev Grækenlands premierminister, Antonis Samaras, bedt om at tale på Cyperns vegne.

Anastasiades har siden fået en hjerteoperation, og han er heller ikke med denne gang.

Men fordi han under sin sygeorlov formelt har overdraget præsidentskabet til formanden for det cypriotiske parlaments førstekammer, Yannakis Omirou, har Omirou fået særtilladelse af Det Europæiske Råd til at sætte sig i Cyperns stol.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip