Politiske grupper: Israelerne skal til valg 17. marts

Israelerne skal med stor sandsynlighed stemme til et parlamentsvalg allerede 17. marts næste år - to år før tid - som følge af den aktuelle politiske uro i landet.

Lederne af de politiske grupper i det israelske parlament, Knesset, har i hvert fald på et møde onsdag formiddag fastsat en valgdato, oplyser israelsk radio.

De israelske parlamentarikere er senere onsdag samlet til en foreløbig afstemning om opløsning af parlamentet med henblik på at udskrive valg.

Det sker efter, at landets premierminister, Benjamin Netanyahu, har fyret sin finansminister Yair Lapid og justitsminister Tzipi Livni.

Netanyahus højrekoalition, som tiltrådte sidste år, har været i krise over en række sager, blandt andet finansloven for næste år og et lovforslag om en jødisk stat, der ifølge kritikere vil diskriminere arabiske borgere i landet.

Livni har tidligere modsat sig, at Israel med militære midler slår hårdt ned på vrede palæstinensere i de besatte områder.

Den tidligere udenrigsminister, der også er Israels chefforhandler, har været regnet som den mest ihærdige fortaler for, at Israel skal bekende sig til fredsprocessen i Mellemøsten.

Med de to politikere ude er der reelt ikke længere nogen tilbage i regeringen til at støtte fredsprocessen mellem israelere og palæstinensere.

Spændingerne er voksende på Vestbredden, hvor den israelske regering fortsætter med at give godkendelser til at udbygge de jødiske bosættelser, som fordømmes af det internationale samfund.

Der lever op mod en halv million jøder på Vestbredden, der blev besat af Israel i 1967. Det internationale samfunds erklærede mål er, at Vestbredden og Gaza skal udgøre en fremtidig palæstinensisk stat.

Men det mål fortoner sig i takt med de fortsatte israelske bosættelser, som navnlig ultrareligiøse partier i Netanyahu-regeringen presser på for.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip