Polsk premierminister vinder tillid i parlamentet

Den polske premierminister, Donald Tusk, har onsdag aften vundet en tillidsafstemning i parlamentet, efter at hemmelige lydoptagelser har sat regeringen under massivt pres.

Det var premierministeren selv, der tidligere onsdag bad parlamentet om at stemme.

- Uden dette mandat kan jeg ikke være effektiv, regeringen vil ikke være i stand til at klarlægge aflytningssagen tilfredsstillende og fortsat håndtere landets interesser, sagde Tusk inden afstemningen.

237 af parlamentets medlemmer valgte imidlertid at stille sig bag Tusks regering - seks flere end de nødvendige 231 for at opnå flertal.

Den polske regeringskrise brød ud tidligere på måneden, da en lydoptagelse af en samtale mellem chefen for Polens centralbank, Marek Belka, og indenrigsminister Bartlomiej Sienkiewicz blev lækket.

Oppositionspolitikere mener, at ministeren og centralbankchefen på optagelsen forsøger at indgå en ulovlig studehandel og har på den baggrund krævet regeringens afgang.

Ifølge den lækkede optagelse forsøgte ministeren at få centralbanken til at føre en pengepolitik, som kunne være gunstig for regeringen ved et kommende valg. Til gengæld skulle centralbanken have krævet, at den daværende finansminister blev erstattet.

Regeringen og centralbanken skal handle uafhængigt af hinanden.

Siden er sagen blevet yderligere forværret af lignende historier.

Blandt andet har Polens udenrigsminister, Radoslaw Sikorski, efter sigende sagt til et parlamentsmedlem, at Polens forhold til USA er værdiløst og skaber en falsk tryghed i landet.

Sikorski er blevet nævnt som en mulig arvtager for EU's nuværende udenrigschef, Catherine Ashton, når hun forlader posten.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip